ßßß

Składniki:Ciasto:10 g drożdży500 g mąki50 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki soli1,5 łyżeczki cukru250 ml ciepłej wodyFarsz:30 g zielonych lub czarnych oliwek100 g żółtego sera, startego (w wersji alergicznej pomijamy)50 g mozzarelli (Alergicy pomijają)2 plastry szynki pokrojonej w kostkę2 niewielkie pomidory, obrane, pokrojone w kostkę3 łyżki ketchupu (u mnie pikantny)1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżeczki ziół prowansalskichDrożdże rozetrzeć z cukrem, zalać wodą, odstwić na 10 minut. Przez ten czas przesiać mąkę, dodać sól. Do mąki dodać wodę z drożdżami, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć na blat i dokładnie zagnieść, dodając oliwę. Ciasto odłożyć na 2- 2, 5 godziny, przykryte ściereczką. Zrobić sos: ketchup wymieszać z koncentratem i ziołami.Ciasto podzielić na 6- 12 porcji (w zależności od pożądanej wielkości), nadziać farszem, polać sosem i zawinąć w bułeczki. Ułożyć w tortownicy (20- 26 cm) i odłożyć na 15- 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, 25- 30 minut. Smacznego;)