Wykonanie
Pizza to taki przysmak, który mogłabym jeść wszędzie! Dziś propozycja piknikowa, którą można bez problemu zamknąć w koszu i zabrać w plener. Puszyste i bardzo smaczne, więc nawet, jeśli nie wybieracie się na piknik umilą Wam chwile w czterech ścienach:)


Składniki:Ciasto:10 g
drożdży500 g
mąki50 ml
oliwy z oliwek2 łyżeczki
soli1,5 łyżeczki
cukru250 ml ciepłej
wodyFarsz:30 g zielonych lub czarnych
oliwek100 g
żółtego sera, startego (w wersji alergicznej pomijamy)50 g
mozzarelli (Alergicy pomijają)2 plastry
szynki pokrojonej w kostkę2 niewielkie
pomidory, obrane, pokrojone w kostkę3 łyżki
ketchupu (u mnie pikantny)1 łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
ziół prowansalskichDrożdże rozetrzeć z
cukrem, zalać
wodą, odstwić na 10 minut. Przez ten czas przesiać
mąkę, dodać
sól. Do
mąki dodać
wodę z
drożdżami, delikatnie wymieszać łyżką, przełożyć na blat i dokładnie zagnieść, dodając
oliwę. Ciasto odłożyć na 2- 2, 5 godziny, przykryte ściereczką. Zrobić sos:
ketchup wymieszać z koncentratem i
ziołami.Ciasto podzielić na 6- 12 porcji (w zależności od pożądanej wielkości), nadziać farszem, polać sosem i zawinąć w bułeczki. Ułożyć w tortownicy (20- 26 cm) i odłożyć na 15- 30 minut. Piec w piekarniku rozgrzanym do 240 stopni, 25- 30 minut. Smacznego;)