ßßß
Składniki:- 2 szklanki mąki- 1 szklanka wody- 25gr drożdży- niecałe 0,5 szklanki oliwy z oliwek- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka cukru- garść zielonych oliwekSposób przygotowania:Wodę wlewamy do naczynia, dodajemy łyżkę mąki, cukier i pokruszone drożdże. Wszystko razem ucieramy.Odstawiamy zaczyn na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Mąkę wysypujemy na stolnicę, lub wsypujemy do miski. Dodajemy sól i oliwę.Dolewamy zaczyn i wszystko razem ugniatamy, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Ciasto będzie dość luźne i na początku mokre, dlatego trzeba je dobrze wyrobić.Po wyrobieniu odstawiamy je na 20-30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.Kwadratową blachę wykładamy papierem do pieczenia.Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rownomiernie układamy na blasze.Z wierzchu obsypujemy ciasto oliwkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Focaccię pieczemy około 30 minut, aż zacznie się rumienić.Podajemy jako przystawkę polaną oliwą z oliwek, lub możemy użyć jej do kanapek.Smacznego!