Wykonanie
Zupa jest jak kawałek lata, bardzo esencjonalna i pełna smaków, które odkrywa się po kolei w każdej łyżce. Bardzo lubię takie zupy, na pół zmiksowane, ale także z kawałkami warzyw.



Składniki :1
brokuł3
marchewki6-8
ziemniaków10 liści
bazylii2 ząbki
czosnku5 ziaren
ziela angielskiego0,5 łyżeczki suszonego
majeranku1 mały
filet z kurczaka6 plastrów
wędzonego boczku2 łyżki
startego sera typu
parmezansporo zielonej
pietruszkisporo
koperkuok. 2 litry
wody2-3 łyżki
oliwy3/4 łyżeczki
currysól,
pieprz do smakuPrzygotowanie :
Brokuła dzielę na mniejsze części, przekładam do dużego garnka. Dodaję pokrojony w kawałki
filet z kurczaka, obrane, pokrojone
marchewki i
ziemniaki, dolewam
wodę i gotuję razem ok. 30 minut (do miękkości warzyw). Wyjmuję połowę warzyw i
mięso, dodaję
bazylię i wszystko miksuję do uzyskania jednolitej konsystencji. Przekładam
mięso i warzywa w kawałkach z powrotem, dodaję
ziele angielskie, posiekany
czosnek i
majeranek. Na
oliwie smażę na rumiano pokrojony w cieniutkie paseczki
boczek, wszystko dodaję do zupy. Dodaję posiekane
pietruszkę i
koperek (ilość wg uznania), doprawiam
curry,
solą i
pieprzem. Gotuję 2-3 minuty, a na końcu dodaję
ser.Przepis autorski.