Wykonanie
17 Sierpnia 2013 Gotowanie ze stylemZupa krem z
brokuła podawana z
serem ricottą to wspaniała propozycja na lekki i smaczny posiłek. Krem z łatwością można dostosować do własnych upodobań poprzez wymianę składników, pominięcie
śmietany lub
mięsa oraz podanie dowolnych dodatków. Zupę można przyrządzić z wyprzedzeniem, dzięki
czemu mamy możliwość zaoszczędzenia cennego czasu. Krem tuż przed podaniem wystarczy tylko odgrzać i gotowe! Osobiście uwielbiam zupy, uznaję je za dania rozgrzewające i poprawiające nastrój. Kremową zupę z
brokuła przyrządzam zwykle bez dodatku
mięsa, choć w postaci niewegetariańskiej smakuje równie wyśmienicie. Najlepszymi dodatkami do tej zupy są według mnie
ricotta oraz świeżo upieczona focacca.

Składniki na 6 porcji :1
brokuł6 szklanek
wody1/2
piersi z kurczaka – opcjonalnie1 duża
marchew1 duża
pietruszka korzeniowa1/2 średniej wielkości
selera korzeniowego1 ząbek
czosnku2
liście laurowe3
ziela angielskie4
ziemniaki2 łyżki
masła100 g
sera ricottasól i
pieprzDodatki do kremu wedle uznania np. grzanki,
groszek ptysiowy, świeże
pieczywo, focacciaSposób przygotowania:
Brokuł umyć, pokroić na mniejsze różyczki.
Seler,
pietruszkę oraz
marchew obrać ze skórki a następnie pokroić na połówki.
Mięso oczyścić i opłukać.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę.Na patelni rozgrzać
masło, przesmażyć na nim obraną
marchew,
seler oraz
pietruszkę.Do garnka wlać
wodę, dodać
mięso w całości, podsmażone na patelni warzywa, ząbek
czosnku,
liście laurowe oraz
ziele angielskie. Doprawić
pieprzem oraz 1 łyżeczką
soli do smaku, gotować około 25 minut. Następnie dodać pokrojone
ziemniaki oraz
brokuł i gotować jeszcze przez10-15 minut, aż do miękkości. Zupę lekko ostudzić, wyjąć
liście laurowe, zile angielskie oraz
czosnek.
Mięso i warzywa (
marchew,
ziemniaki,
brokuł,
seler i
pietruszkę) przełożyć do oddzielnego naczynia, dodać 2 szklanki
wywaru, po czym zmiksować na gładka masę. Jeśli konsystencja kremu będzie zbyt gęsta, dodać jeszcze nieco
wywaru, można również doprawić zupę w razie potrzeby
solą oraz
pieprzem.Krem przelać do bulionówek i poprószyć obficie
ricottą. Podawać z grzankami,
groszkiem ptysiowym, świeżym
pieczywem lub focaccią.
