Wykonanie
22 Września 2013 Gotowanie ze stylemSezon
dyniowy już w pełni, dlatego postanowiłam przyrządzić kilka przepisów na bazie tego wszechstronnie wykorzystywanego w kuchni warzywa. Zacznę od zupy krem z dyni z dodatkiem aromatycznego
czosnku. Większość z was dodaje zapewne do zupy
imbir i oczywiście tę wersję także gorąco polecam, dziś natomiast przepis o nieco innym aromacie. Krem możemy przyrządzić na gotowym
bulionie lub wykonując
bulion warzywny od podstaw według mojego przepisu. Zachęcam wszystkich do rozpoczęcia ze mną „dyniowego eksperymentowania”.Zupa krem z dyni

Składniki na 3-4 porcje:1 kg dyni obranej i pozbawionej gniazda nasiennego2 marchwie1
pietruszka1/2 pęczka
natki pietruszki2
ziemniaki średniej wielkości1/4
selera korzeniowego2
liście laurowe2 ziarna
ziela angielskiego1 duży ząbek
czosnku bądź 2 małe
sól,
pieprz6 szklanek
wodyświeże liście
bazylii do dekoracjiSposób przygotowania:Do garnka wlać 6 szklanek
wody. Dodać obrane i pokrojone warzywa:
marchew,
seler,
ziemniaki oraz
pietruszkę. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku. Następnie dodać
liście laurowe,
ziele angielskie,
natkę pietruszki oraz obrany ząbek
czosnku w całości. Gotować około 40 minut pod przykryciem na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wyjąć z
wywaru liście laurowe,
ziele angielskie oraz
natkę pietruszki.
Dynię obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić na drobne kawałki, po czym wrzucić do
bulionu i gotować około 20 – 25 minut do miękkości.Po ugotowaniu odsączyć na sicie warzywa (
marchew,
dynię,
czosnek,
ziemniaki,
seler oraz
pietruszkę), następnie przełożyć je do oddzielnego naczynia, dodać 1 1/2 szklanki
wywaru i zmiksować na gładką masę. Jeżeli krem będzie zbyt gęsty, dodać jeszcze trochę
wywaru. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku.Podawać z
pieczywem, grzankami bądź
groszkiem ptysiowym.
