Wykonanie
pół paczuszki
fasoli Biały Jaś3-4 duże
ziemniakidużą
marchewkęcebulewędzony boczekkiełbasę (ja wybrałam jałowcową)
czosnek (2-3 ząbki)
papryczkę chilli (rozgrzewający składnik :)
przyprawy:
ziele angielskie,
pieprz,
sól ,
majeranek, nać
pietruszki (najlepiej świeżej),
koperekśmietanęAby
fasola ugotowała się szybciej, dobrze jest moczyć ją w wodzie przez kilka godzin (min 3, ja moczyłam ją całą noc!). Dwa lub trzy
ziemniaki i
marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, zostawiając 1-2
ziemniaki na skrojenie i dodatnie do zupki później. Osobno gotujemy
fasolę (ok 1godz) w osolonej wodzie.Gdy
marchew i
ziemniaki będą ugotowane, studzimy garnek, by póżniej zmiskować jego zawartość (uzyskamy w ten sposób konsystencje kremu). W międzyczasie siekamy
czosnek,
cebulę kroimy w piórka,
boczek i
kiełbaskę w paski. Na patelni podsmażamy
cebulę z
boczkiem.
Ziemniaki, które zostały kroimy w drobną kostkę. Gdy
woda z
ziemniakami i marchwią się wystudzi, całość miksujemy i ponownie gotujemy z odcedzoną
fasolą, zesmażoną
cebulą z
boczkiem, pokrojoną
kiełbaską oraz
ziemniakami. Dodajemy pokrojoną
papryczkę chilli oraz
ziele angielskie. Pod koniec gotowania należy dodać
pieprz,
majeranek,
natkę pietruszki oraz
koperek.Pysznym (lecz niekoniecznym) dodatkiem będzie łyżka
śmietany podana bezpośrednio na talerzu.
SMACZNEGO! :)