ßßß Cookit - przepis na Lekko kremowa zupa fasolowa

Lekko kremowa zupa fasolowa

nazwa

Wykonanie

pół paczuszki fasoli Biały Jaś
3-4 duże ziemniaki
dużą marchewkę
cebule
wędzony boczek
kiełbasę (ja wybrałam jałowcową)
czosnek (2-3 ząbki)
papryczkę chilli (rozgrzewający składnik :)
przyprawy: ziele angielskie, pieprz, sól , majeranek, nać pietruszki (najlepiej świeżej), koperek
śmietanę
Aby fasola ugotowała się szybciej, dobrze jest moczyć ją w wodzie przez kilka godzin (min 3, ja moczyłam ją całą noc!). Dwa lub trzy ziemniaki i marchewkę gotujemy w osolonej wodzie, zostawiając 1-2 ziemniaki na skrojenie i dodatnie do zupki później. Osobno gotujemy fasolę (ok 1godz) w osolonej wodzie.
Gdy marchew i ziemniaki będą ugotowane, studzimy garnek, by póżniej zmiskować jego zawartość (uzyskamy w ten sposób konsystencje kremu). W międzyczasie siekamy czosnek, cebulę kroimy w piórka, boczek i kiełbaskę w paski. Na patelni podsmażamy cebulę z boczkiem. Ziemniaki, które zostały kroimy w drobną kostkę. Gdy woda z ziemniakami i marchwią się wystudzi, całość miksujemy i ponownie gotujemy z odcedzoną fasolą, zesmażoną cebulą z boczkiem, pokrojoną kiełbaską oraz ziemniakami. Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli oraz ziele angielskie. Pod koniec gotowania należy dodać pieprz, majeranek, natkę pietruszki oraz koperek.
Pysznym (lecz niekoniecznym) dodatkiem będzie łyżka śmietany podana bezpośrednio na talerzu.
SMACZNEGO! :)
Źródło:http://krewetka.info/zupy/22-lekko-kremowa-zupa-fasolowa