Wykonanie
Zastanawialiście się, co można zrobić z
mięsem z rosołu? Można je, rzecz oczywista, zwyczajnie zjeść. Można też stworzyć z niego kolejne dania: paszteciki, pyzy z
mięsem, faszerowane naleśniki, pierogi... No i jak ja dziś, pyszną pastę kanapkową. Przypomina lekko pasztet, ale jak dla mnie jest o wiele smaczniejsza, i co ważne, całkiem naturalna:
mięso z indyka, warzywa, kropla
oliwy i kilka prostych przypraw.
Składniki:100-150 g. ugotowanego
mięsa indyczego (z rosołu)1 niewielka, ugotowana
marchewka1 mała ugotowana
pietruszka1 łyżeczka
oliwy2 niewielkie ziarna
ziela angielskiego1 niewielki ząbek
czosnkuduża szczypta
majerankusól,
pieprz do smakuPrzygotowanie:Ugotowane, obrane z kości
mięso ucieram mikserem razem z
marchewką i
pietruszką na gładką masę.
Ziele angielskie dokładnie ucieram w moździerzu, dodaję do masy, dodaję też przeciśnięty przez praskę
czosnek i roztarty
majeranek. Doprawiam
solą i
pieprzem, dolewam
oliwę, mieszam aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Przekładam do zamykanego naczynia, używam do kanapek.Przepis autorski.