ßßß Cookit - przepis na Schab na kanapki pieczony w majeranku

Schab na kanapki pieczony w majeranku

nazwa

Wykonanie

Postanowiłam, że wędliny na kanapki będę w miarę możliwości przygotowywać sama w domu. Raz jest to zdecydowanie zdrowiej, dwa – zdecydowanie taniej, trzy – jak się dobrze zorganizuję to zdecydowanie łatwiej niż co kilka dni chodzić do sklepu po świeżą wędlinę (która i tak nie zawsze jest świeża). Aby się nie zrazić na początku do tego pomysłu postanowiłam, że zrobię coś łatwego. Zadzwoniłam więc do mamy i poprosiłam o radę i przepis.
Po upieczeniu
Składniki:
oczywiście schab (najlepiej taki większy bo po upieczeniu można zawsze połowę zamrozić i w każdej chwili potem wyjąć i jest świeży) – ja kupiłam 2,5 kg kawałek
majeranek suszony (duże opakowanie)
sól
ząbek czosnku (można pominąć)
oliwa z oliwek
sznurek lub nitka do związania mięsa.
Schab płuczemy pod wodą i jeżeli to konieczne okrawamy z „brzydkich, tłustych kawałków”. Nacieramy dokładnie solą i obkręcamy sznurkiem. Nacieramy majerankiem bardzo dokładnie. Układamy w formie wyłożonej folią aluminiową lub wkładamy do rękawa do pieczenia. Dokładamy pokrojony ząbek czosnku. Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki aby smaki się połączyły. Następnie pieczemy w piekarniku w 180 stopniach. Czas pieczenia w zależności od wielkości. Ja 2,5 kg schabu piekłam ok 3 godzin.
Przed upieczeniem
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/schab-na-kanapki-pieczony-w-majeranku