Wykonanie
Moje pierwsze danie, potrawa, czy po prostu przepis to tylko albo aż pieczony
schab ... :)Wg mnie samodzielnie upieczony kawałek
mięsa (
schab,
karkówka - ja robię w ten sam sposób) to idealna podstawa do przygotowania kilku dań i wykorzystania go na kilka sposobów, np. jako dodatek do obiadu - kawałek
pieczonego mięsa, ziemniaczki,
pomidorki z
cebulką i zrobione, albo jako
wędlina na kanapki.. Umówmy się - nie ma nic lepszego niż własnej roboty pieczony schabik położony na świeżym
chlebku :)Ale po kolei, zanim zaczniemy konsumować nasz kawałek
mięsa należy go upiec, zatem:Przepis na
schab pieczony a'la ja :)Podstawowe składniki:->
przyprawy do marynaty, zależne od gustów, w tym przypadku:
sól,
pieprz czarny,
majeranek, pasta pomidorowa,
oliwa->
czosnek1. Kupujemy/ otrzymujemy ładny kawałek
mięsa (
schab,
karkówka).2. Marynujemy - wg mnie najlepiej aby
mięso poleżało w marynacie przez kilka godzin, ale ja z czystego wygodnictwa robię to dzień wcześniej, wieczorkiem marynuję, wkładam do lodówki, a następnego dnia piekę..Marynata, w której zamarynowałam dzisiejszy
schab:
oliwa,
sól,
pieprz czarny,
majeranek, pasta pomidorowa; mieszam i robię z tego gęstą pastę, którą nacieram
mięso. Zanim nacieram
mięso marynatą, nacinam je nożykiem i w powstałe dziurki wkładam kawałeczki
czosnku - oprócz smaku i aromatu -
czosnek nawilża
mięso, nie jest wtedy suche w środku, tylko właśnie soczyste.3. Po zamarynowaniu
mięsa, wkładamy je na kilka godzin (całą noc) do lodówki.4. Wyjmujemy z lodówki, dajemy mu jakieś 10-20 minut do zaaklimatyzowania się w temperaturze pokojowej i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temperaturze
między 180 a 200 stopni (zaczęłam od 200), a czas pieczenia zależny jest od wielkości
mięsa. Mój kawałek ważył 1,30 kg, w związku z czym piekłam go 1,30 godziny :)5. Przez pierwszą godzinę
mięso było pieczone w przykrytym naczyniu żaroodpornym, po 1h zdjęłam przykrywkę, zmniejszyłam temperaturę do 180 stopni i piekło się dalej.6. Po określonym czasie, wyjmujemy
mięso z piekarnika i dajemy mu kolejne 10-15 minut, tym razem na odpoczynek, następnie możemy kroić, jeść i cieszyć się własnym sukcesem :)Nie mogło się nie udać :) SMACZNEGO!