ßßß Cookit - przepis na Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

Tort herbaciany z kremem waniliowym i wiśniami

nazwa

Wykonanie

Tort chodził za mną od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać. Jakoś tak dziwnie wydawało mi się piec tort bez okazji :)
Ale chęć wzięła górę, okazja się nie pojawiła, za to tort - tak :)
Przygotowałam tort herbaciany - bardzo delikatny i owocowy, aromatyczny i cudownie wilgotny. Puszysty biszkopt przełożyłam kremem waniliowym i dżemem wiśniowym, a samo ciasto jest nasączone niesamowitą zieloną herbatą z płatkami róży, papają, ananasem oraz nutą truskawki z kremem - Cream Fantasy firmy Basilur Tea . Smak i zapach herbat Basilur mnie zachwycił ! Serdecznie polecam Wam SKLEP - zajrzyjcie, rozgośćcie się i sprawcie sobie lub bliskim cudowny prezent :)
Składniki na biszkopt :
4 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej T 500
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do nasączenia :
1 łyżka zielonej herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea
miód do smaku
sok z cytryny do smaku
Krem :
500 g. serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
1-2 krople olejku waniliowego/esencji waniliowej
kilka kropli soku z buraków lub barwnika spożywczego
1 łyżeczka zaparzonej herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea (w 1/3 szklanki wody)
Dodatkowo :
300 g. dżemu wiśniowego
biała czekolada
wiśnie z kompotu
Przygotowanie :
Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ucieram mikserem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodaję proszek do pieczenia i przesianą mąkę, dalej mieszam mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Wlewam ciasto do uprzednio posmarowanej masłem i oprószonej dokładnie mąką tortownicy, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto w formie opuszczam z wysokości ok. 40 cm. na blat - ten zabieg sprawi, że biszkopt nie opadnie.
Pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Gdy jest zimne przekrajam je na pół.
Zaparzam łyżkę herbaty Cream Fantasy w 3/4 szklanki wody, dosładzam płyn miodem, dodaję trochę soku z cytryny do smaku - nasączam jedną połowę ciasta. Serek mieszam dokładnie z cukrem pudrem, zaparzoną - ostudzoną herbatą i esencją waniliową, do połowy dodaję sok z buraka (barwnik). Wykładam różową masę na nasączony biszkopt, wykładam dżem wiśniowy, przykrywam drugą połową ciasta - nasączam ją pozostałym płynem. Na górę wykładam biały krem, ozdabiam powierzchnię wiśniami z kompotu i startą białą czekoladą.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/02/tort-herbaciany-z-kremem-waniliowym-i.html