Wykonanie
Tort chodził za mną od dawna, tylko jakoś nie mogłam się zebrać. Jakoś tak dziwnie wydawało mi się piec tort bez okazji :)Ale chęć wzięła górę, okazja się nie pojawiła, za to tort - tak :)Przygotowałam tort herbaciany - bardzo delikatny i
owocowy, aromatyczny i cudownie wilgotny. Puszysty
biszkopt przełożyłam kremem
waniliowym i
dżemem wiśniowym, a samo ciasto jest nasączone niesamowitą zieloną
herbatą z
płatkami róży,
papają,
ananasem oraz nutą
truskawki z kremem - Cream Fantasy firmy Basilur Tea . Smak i zapach
herbat Basilur mnie zachwycił ! Serdecznie polecam Wam SKLEP - zajrzyjcie, rozgośćcie się i sprawcie sobie lub bliskim cudowny prezent :)




Składniki na
biszkopt :4
jajka1 szklanka
cukru pudru1 szklanka
mąki pszennej T 5001 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliDo nasączenia :1 łyżka zielonej
herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea
miód do smaku
sok z cytryny do smakuKrem :500 g.
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudru1-2 krople
olejku waniliowego/esencji waniliowejkilka kropli soku z
buraków lub
barwnika spożywczego1 łyżeczka zaparzonej
herbaty Cream Fantasy firmy Basilur Tea (w 1/3 szklanki
wody)Dodatkowo :300 g.
dżemu wiśniowegobiała czekoladawiśnie z kompotuPrzygotowanie :
Jajka (dobrze, żeby były w temperaturze pokojowej) ucieram mikserem z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Dodaję
proszek do pieczenia i przesianą
mąkę, dalej mieszam mikserem, aż składniki dokładnie się połączą. Wlewam ciasto do uprzednio posmarowanej
masłem i oprószonej dokładnie
mąką tortownicy, wstawiam ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na 30 minut. Po upieczeniu jeszcze gorące ciasto w formie opuszczam z wysokości ok. 40 cm. na blat - ten zabieg sprawi, że
biszkopt nie opadnie.Pozostawiam ciasto do całkowitego wystygnięcia. Gdy jest zimne przekrajam je na pół.Zaparzam łyżkę
herbaty Cream Fantasy w 3/4 szklanki
wody, dosładzam płyn
miodem, dodaję trochę
soku z cytryny do smaku - nasączam jedną połowę ciasta.
Serek mieszam dokładnie z
cukrem pudrem, zaparzoną - ostudzoną
herbatą i esencją
waniliową, do połowy dodaję sok z
buraka (barwnik). Wykładam różową masę na nasączony
biszkopt, wykładam
dżem wiśniowy, przykrywam drugą połową ciasta - nasączam ją pozostałym płynem. Na górę wykładam biały krem, ozdabiam powierzchnię
wiśniami z kompotu i startą
białą czekoladą.Przepis autorski.










