Wykonanie
            Mam coś dla małych i dużych łasuchów :) Pyszny tort z mozaikowym 
biszkoptem, kremem 
waniliowym i oczywiście z 
czekoladą, znalazł się w nim też 
dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?


Składniki (u mnie kwadratowa tortownica o 
boku 20 cm):
Biszkopt :3 duże 
jajkaszczypta 
soli0,5 szklanki 
cukru pudru2 łyżki 
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka 
proszku do pieczenia3/4 szklanki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
kakaoKrem straciatella :250 g. 
serka mascarpone1 łyżka 
cukru pudru2 łyżki 
mleka w proszku (niegranulowane)150 g. 
mlecznej czekoladyKrem 
waniliowy :250 g. 
serka mascarpone2 łyżki 
cukru pudru2 łyżki 
mleka w proszku niegranulowanego3 łyżki 
likieru waniliowego lubkilka kropli ekstraktu 
waniliowegoDodatkowo :
masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
dżem wiśniowykakao do oprószenia
czekoladowe wiórki do oprószenia
sok z cytrynywodacukier do smakuPrzygotowanie :
Biszkopt : 
jajka miksuję z 
cukrem pudrem, 
waniliowym i szczyptą 
soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję 
mąkę z 
proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą. Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji 
kakao, dokładnie mieszam. Oba ciasta przekładam do tortownicy, wcześniej wykładam jej dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam 
mąką, mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam 
biszkopt do ostudzenia.Gdy 
biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z 
wody, 
cytryny i 
cukru.Krem 
waniliowy : 
serek mascarpone mieszam dokładnie z 
cukrem pudrem, 
mlekiem w proszku i 
likierem.
Krem czekoladowy : 
serek mascarpone mieszam dokładnie z 
cukrem pudrem, 
mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli 
wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą 
czekolady (50 g).Nasączoną połowę 
biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta. Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą 
dżemu wiśniowego. Na 
dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort. Górę 
tortu oprószam 
kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi. Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.


