Wykonanie
Mam coś dla małych i dużych łasuchów :) Pyszny tort z mozaikowym
biszkoptem, kremem
waniliowym i oczywiście z
czekoladą, znalazł się w nim też
dżem wiśniowy. Może też zrobicie sobie taki deser?
Składniki (u mnie kwadratowa tortownica o
boku 20 cm):
Biszkopt :3 duże
jajkaszczypta
soli0,5 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
kakaoKrem straciatella :250 g.
serka mascarpone1 łyżka
cukru pudru2 łyżki
mleka w proszku (niegranulowane)150 g.
mlecznej czekoladyKrem
waniliowy :250 g.
serka mascarpone2 łyżki
cukru pudru2 łyżki
mleka w proszku niegranulowanego3 łyżki
likieru waniliowego lubkilka kropli ekstraktu
waniliowegoDodatkowo :
masło do natłuszczenia tortownicy
mąka do oprószenia tortownicy
dżem wiśniowykakao do oprószenia
czekoladowe wiórki do oprószenia
sok z cytrynywodacukier do smakuPrzygotowanie :
Biszkopt :
jajka miksuję z
cukrem pudrem,
waniliowym i szczyptą
soli na bardzo puszystą masę, po czym dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia i miksuję aż się połączą. Odkładam 4 łyżki ciasta i dodaję do tej porcji
kakao, dokładnie mieszam. Oba ciasta przekładam do tortownicy, wcześniej wykładam jej dno papierem, wszystko natłuszczam i oprószam
mąką, mieszam wykałaczką robiąc zygzaki, i wstawiam do piekarnika nagranego do 175 stopni C. na 25 minut. Wyłączam piekarnik i zostawiam
biszkopt do ostudzenia.Gdy
biszkopt jest zimny, przekrajam go i nasączam jedną połowę ponczem z
wody,
cytryny i
cukru.Krem
waniliowy :
serek mascarpone mieszam dokładnie z
cukrem pudrem,
mlekiem w proszku i
likierem.
Krem czekoladowy :
serek mascarpone mieszam dokładnie z
cukrem pudrem,
mlekiem w proszku, rozpuszczoną w kąpieli
wodnej czekoladą (100 g) i startą na drobnej tarce resztą
czekolady (50 g).Nasączoną połowę
biszkoptu smaruję jasnym kremem, przykrywam drugim blatem ciasta. Nasączam go ponczem i smaruję cienką warstwą
dżemu wiśniowego. Na
dżem wykładam krem straciatella, rozsmarowuję go pokrywając cały tort. Górę
tortu oprószam
kakao i lekko posypuję wiórkami czekoladowymi. Odstawiam tort do lodówki na kilka godzin.