ßßß Cookit - przepis na Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym

Ciasto biszkoptowe z masą owocową i kremem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Leciutkie i puszyste ciasto, z cudownym waniliowym kremem i masą owocową - nie jest za słodkie, smakuje prawie jak tort, a przygotowuje się je dużo szybciej.
Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Biszkopt :
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa owocowa :
230-250 g. mrożonych owoców (u mnie leśne)
1 kisiel truskawkowy (bez cukru)
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka cukru pudru
1 pełna łyżka masła
Krem waniliowy :
250 g. serka mascarpone
1 pełna łyżka cukru pudru
3 łyżki likieru waniliowego lub w wersji dla dzieci kilka kropli olejku waniliowego
Dodatkowo :
masło do natłuszczenia
maka do oprószenia
Przygotowanie :
Biszkopt : jajka ucieram mikserem z solą, cukrem pudrem i waniliowym na bardzo puszystą, jasną masę. Ucierając dalej dodaję stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, natłuszczam papier i boki blachy masłem, oprószam całość mąką). Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekę 25 minut. Wyjmuję z blachy, studzę.
Masa owocowa : zamrożone owoce przekładam do rondelka, dodaję łyżeczkę cukru pudru i podgrzewam przez ok. 5 minut, aż puszczą sok. Kisiel mieszam w 1/3 szklanki wody, zdejmuję rondel z ognia i dodaję kisiel do podgrzanych owoców, energicznie mieszając. Powstanie bardzo gęsta masa. Dodaję masło i blenduję wszystko przez chwilę.
Zimny biszkopt przekrajam na pół, na jedną część wykładam ciepłą masę owocową, przykrywam drugim blatem, lekko przyciskam.
Krem waniliowy : serek mascarpone mieszam dokładnie łyżką z cukrem pudrem i likierem waniliowym. Gotowy krem wykładam na ciasto, wygładzam powierzchnię. Całość można oprószyć owocowymi posypkami.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2016/01/ciasto-biszkoptowe-z-masa-owocowa-i.html