Wykonanie
Leciutkie i puszyste ciasto, z cudownym
waniliowym kremem i masą
owocową - nie jest za słodkie, smakuje prawie jak tort, a przygotowuje się je dużo szybciej.
Składniki (blacha 20 x 30 cm):
Biszkopt :5
jajek3/4 szklanki
cukru pudru2 łyżki
cukru waniliowego1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliMasa owocowa :230-250 g.
mrożonych owoców (u mnie leśne)1
kisiel truskawkowy (bez
cukru)1/3 szklanki
wody1 łyżeczka
cukru pudru1 pełna łyżka
masłaKrem
waniliowy :250 g.
serka mascarpone1 pełna łyżka
cukru pudru3 łyżki
likieru waniliowego lub w wersji dla dzieci kilka kropli
olejku waniliowegoDodatkowo :
masło do natłuszczenia
maka do oprószeniaPrzygotowanie :
Biszkopt :
jajka ucieram mikserem z
solą,
cukrem pudrem i
waniliowym na bardzo puszystą, jasną masę. Ucierając dalej dodaję stopniowo przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewam na blachę (dno wykładam papierem, natłuszczam papier i boki blachy
masłem, oprószam całość
mąką).
Biszkopt wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piekę 25 minut. Wyjmuję z blachy, studzę.Masa owocowa : zamrożone
owoce przekładam do rondelka, dodaję łyżeczkę
cukru pudru i podgrzewam przez ok. 5 minut, aż puszczą sok.
Kisiel mieszam w 1/3 szklanki
wody, zdejmuję rondel z ognia i dodaję
kisiel do podgrzanych
owoców, energicznie mieszając. Powstanie bardzo gęsta masa. Dodaję
masło i blenduję wszystko przez chwilę.Zimny
biszkopt przekrajam na pół, na jedną część wykładam ciepłą masę
owocową, przykrywam drugim blatem, lekko przyciskam.Krem
waniliowy :
serek mascarpone mieszam dokładnie łyżką z
cukrem pudrem i
likierem waniliowym. Gotowy krem wykładam na ciasto, wygładzam powierzchnię. Całość można oprószyć owocowymi posypkami.