Zarówno paluchy jak i nietoperze przygotowałam z tego samego ciasta. Ciasteczka nie są słodkie, maślano - waniliowe z posmakiem słonym. Bardzo smaczne.Składniki :1 szklanka cukru pudru1 jajko1 cukier waniliowy2 łyżeczki olejku waniliowego ( zapachu)400 g mąki225 g masła w temp. pokojowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka solido paluchów : migdały blanszowane oraz lukier czerwony ( u mnie cukier puder, barwnik czerwony)Przygotowanie :Jajko z cukrem pudrem i cukrem waniliowym miksuje, dodaje miękkie masło oraz olejek waniliowy - miksuje.Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i solą .Dodaje stopniowo mąkę, starając się nie przerywać miksowania.Wyrabiam ciasta rękami, zawijam w folię i chowam na 30 minut do lodówki.Po upływie 30 minut, odrywam bardzo mało ciasta ( 1/2 łyżeczki) i formuje palucha, na jego końcu wbijam migdał.Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Wiadomo, że każdy piekarnik piecze inaczej, mi po kilku próbach udało się ustalić że najlepiej dla moich ciastek sprawdzi się temperatura 150 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłam około 15-20 minut.