Wykonanie
Delikatny, puszysty
biszkopt, przełożony masą
śmietankową z
serkiem mascarpone, tartą
czekoladą i
orzechami włoskimi.Ciasto jest delikatnie słodkie i bardzo smaczne.
Składniki:
Biszkopt:4
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennejMasa:500 ml. słodkiej
śmietanki 30%250g.
serka mascarpone1/2 szklanki
cukru pudru1/2 tabliczki
mlecznej czekolady1/2 szklanki posiekanych drobno
orzechów włoskichPoncz:4 łyżki
wody2 łyżki
soku z cytrynyDodatkowo:4-5 łyżek startej
mlecznej lub
gorzkiej czekolady do posypania ciasta Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek, ubić ze szczyptą
soli na sztywno.Stopniowo wsypywać
cukier, nie przerywając miksowania do momentu aż
białka staną się szkliste.Dodawać po łyżce
oleju a następnie po jednym
żółtku miksując na wolnych obrotach.Do masy wsypać
proszek do pieczenia oraz
mąkę, wymieszać delikatnie łyżką, do połączenia się składników.Masa: Schłodzoną
śmietankę ubić na sztywno z
cukrem pudrem, dodać
mascarpone, zmiksować.Zimną
czekoladę zetrzeć na tarce, wraz z
orzechami wsypać do masy śmietanowej, dokładnie wymieszać.
Wodę połączyć z
sokiem z cytryny.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, nasączyć ponczem, wyłożyć 1/2 masy, przykryć kolejnym blatem
biszkoptu, wyłożyć pozostałą masę.Wierzch posypać tartą
czekoladą.Ciasto odstawić do schłodzenia.
Smacznego