Wykonanie
Rolada biszkoptowa dla miłośników słodkich wypieków. Krem z
białej czekolady z dodatkiem
mascarpone i słodkiej
śmietanki idealnie smakuje w towarzystwie
malin. Jako wykończenie
lukier w kolorze delikatnego różu , słodki z nutą kwaskowości
soku z cytryny.
Składniki:
Biszkopt:4
jajka1/2 szklanki
cukru5 łyżek
oleju rzepakowego3/4 szklanki
mąki pszennej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliKrem czekoladowy:300g.
białej czekolady ( 3 tabliczki)200 ml
śmietanki 36%250g.
mascarponeDodatkowo:250g.
malinLukier:3/4 szklanki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżka soku z
malin bez
cukru Przygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Wsypywać powoli
cukier, miksować do czasu aż się rozpuści.Następnie wlewać po jednym
żółtku oraz po łyżce
oleju nie przerywając miksowania. Wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia, delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką ( nie miksować!)Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , przelać masę. Piec 15 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st.Wyjąć
biszkopt natychmiast z piekarnika , położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Krem czekoladowy:
Czekoladę połamać, rozpuścić nad kąpielą
wodną.Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić, dodać
mascarpone oraz zimną
czekoladę, zmiksować.Zimny
biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości
krem czekoladowy oraz ułożyć
maliny.Ponownie zrolować
biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.Pozostawić w lodówce na 3-4 godz a najlepiej na noc aby krem dokładnie stężał.
Lukier:
Cukier poder dokładnie utrzeć z
sokiem z cytryny i
malin.Lukrem polać roladę
Smacznego