Wykonanie
Pyszne ciasto z masą
śmietankową,
dżemem oraz
galaretką z zatopionymi wiórkami kokosowymi.
Składniki:
Biszkopt:4
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowego2 łyżki
kakao1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia3/4 szklanki
mąki pszennejMasa:400 ml
śmietanki 36%250g.
mascarpone5 łyżek
cukru pudruDodatkowo:
dżem brzoskwiniowyGalaretka:1/2 szklanki wiórek
kokosowych2
galaretki brzoskwinioweponcz:2 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
wody Przygotowanie:
Galaretka:
Galaretki rozpuścić w 800 ml wrzątku, wsypać
wiórki kokosowe, odstawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Biszkopt:
Białka oddzielić od
żółtek , ubić je ze szczyptą
soli na sztywno , dodać
cukier miksować do rozpuszczenia. Następnie dodawać po łyżce
oleju oraz po jednym
żółtku nie przerywając miksowania, wsypać
kakao.
Mąkę z proszkiem dodać do masy , wymieszać delikatnie łyżką( nie miksować) Ciasto wylać do blaszki wyłożonej od
spodu papierem do pieczenia. Piec ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
Biszkopt odstawić do wystudzenia.Masa:
Śmietankę ubić z
cukrem pudrem, dodać
mascarpone, zmiksować.
Sok z cytryny wymieszać z
wodą.
Biszkopt przekroić na pół wzdłuż, oba blaty nasączyć pączem, pierwszy blat posmarować
dżemem brzoskwiniowym, wyłożyć połowę kremu.Krem przykryć kolejnym
ciastem, ponownie posmarować
dżemem, wyłożyć resztę kremu.Na wierzch wylać
galaretki z wiórkami kokosowymi.Ciasto odstawić do stężenia.Smacznego