ßßß Cookit - przepis na Rolada cappuccino z kremem Lusette

Rolada cappuccino z kremem Lusette

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Biszkopt:
3 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki mąki pszennej
4 łyżki mocnego cappuccino
Krem:
200ml słodkiej śmietanki 42% ( ew. 36 -30 %)
250g. mascarpone
2 łyżki cukru pudru
4 batoniki Lusette o smaku cappuccino
Przygotowanie:
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Wsypywać powoli cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym żółtku oraz po łyżce oleju nie przerywając miksowania. Wsypać mąkę oraz proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką.
Do oddzielnej miski odlać 1/3 masy ,wlać cappuccino , dokładnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , z masy cappuccino na papierze porobić duże koło.
Piec 3 min w piekarniku nagrzanym w 180st.
Na biszkoptowe kółka wylać pozostałą masę , rozsmarować , piec kolejne 12 min.
Biszkopt natychmiast wyjąć z piekarnika położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.
Krem: Batoniki Lusette umieścić w kielichu blendera , zmiksować na proszek lub posiekać drobno.
Śmietankę z cukrem pudrem ubić, dodać mascarpone oraz batony , zmiksować do połączenia się składników.
Zwinięcie: Zimny biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości krem Lusette .
Ponownie zrolować biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.
Odstawić na 1-2 godz do lodówki.
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/rolada-cappuccino-z-kremem-lusette