Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:3
jajkaszczypta
soli1/2 szklanki
cukru4 łyżki
oleju rzepakowego1 płaska łyżeczka
proszku do pieczenia1/2 szklanki
mąki pszennej4 łyżki mocnego
cappuccinoKrem:200ml słodkiej
śmietanki 42% ( ew. 36 -30 %)250g.
mascarpone2 łyżki
cukru pudru4 batoniki Lusette o smaku
cappuccinoPrzygotowanie:
Biszkopt:
Żółtka oddzielić od
białek , ubić je na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Wsypywać powoli
cukier , miksować do czasu aż się rozpuści. Następnie wlewać po jednym
żółtku oraz po łyżce
oleju nie przerywając miksowania. Wsypać
mąkę oraz
proszek do pieczenia , delikatnie ale dokładnie wymieszać masę łyżką.Do oddzielnej miski odlać 1/3 masy ,wlać
cappuccino , dokładnie wymieszać.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , z masy
cappuccino na papierze porobić duże koło.Piec 3 min w piekarniku nagrzanym w 180st.Na
biszkoptowe kółka wylać pozostałą masę , rozsmarować , piec kolejne 12 min.
Biszkopt natychmiast wyjąć z piekarnika położyć zwilżoną ściereczkę , zwinąć w rulon wraz z papierem do pieczenia , odstawić do wystudzenia.Krem: Batoniki Lusette umieścić w kielichu blendera , zmiksować na proszek lub posiekać drobno.
Śmietankę z
cukrem pudrem ubić, dodać
mascarpone oraz batony , zmiksować do połączenia się składników.Zwinięcie: Zimny
biszkopt rozwinąć ,zdjąć ściereczkę, rozsmarować po całości krem Lusette .Ponownie zrolować
biszkopt , oddzielając go od papieru do pieczenia.Odstawić na 1-2 godz do lodówki.