Wykonanie
Składniki200 g
masła160 g drobnego
cukru do wypieków4
jajka240 g
mąki pszennej1 i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
mlekaKrem350 g
serka mascarpone300 g
śmietany 36%90 g
cukru100 g
białej czekolady125 g
chałwy waniliowej
Maliny120 g
malin mrożonych lub świeżych40 g
cukru1 łyżeczka
soku z cytrynyDodatkowook. 40 g mini bez, domowych lub kupnych, tj. ok. 30 do 35 szt.Dekoracjaok. 15 szt. mini bez, domowych lub kupnych50 g
białej czekolady, w postaci kostek
maliny, świeże lub ewentualnie mrożoneWykonanieKilka godzin wcześniej lub dzień przed wieczoremjeśli robimy swoje
bezy, a nie kupujemy (domowe są lepsze!), to przygotować
bezy wg przepisu – spokojnie wystarczy połowa ilości z przepisu2 tortownice 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Polecam zapiąć warstwę papieru na spodzie i resztę odciąć, a boki wyłożyć osobnym paskiem papieru – żeby pasek się trzymał do momentu wlania ciasta, warto boki przesmarować odrobiną
masła lub zwilżyć minimalnie
wodąmasło wraz z
cukrem umieścić w misce i dokładnie utrzeć mikserem, aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodać
jajka i dalej ucierać. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia dodając w trakcie
mlekociasto przelać do dwóch tortownic, równo je rozdzielając. Wstawić obie tortownice do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez ok. 30 do 35 min. – aż ciasto wyrośnie, a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Upieczone ciasta wystudzić
maliny umieścić w garnuszku z
cukrem i
sokiem z cytryny, podgrzewać na średnim ogniu przez ok 10 do 15 min. aż się rozpadną, a
konfitura zgęstnieje, by wolno spływać z łyżki. Po wystudzeniu powinna być jeszcze gęstsza. Zostawić ją do całkowitego ostudzenia z całości
śmietany odjąć ok. 80 g i umieścić je w szklanej lub metalowej misce nad kąpielą
wodną (tutaj trochę wskazówek o roztapianiu w kąpieli
wodnej) oraz dodać posiekaną lub drobno połamaną całą
białą czekoladę. Zostawić do roztopienia, czasem delikatnie mieszając. Następnie wkruszyć
chałwę i mieszać aż do roztopienia. Trzymać jak najniższą temperaturę konieczną do roztopienia, aby nie przegrzać
białej czekolady (jest delikatna). Roztopioną
czekoladę ze
śmietaną i
chałwą wymieszać do jednolitej, gładkiej konsystencji, a następnie całkowicie schłodzić (jeśli przygotowaliśmy ją dzień wcześniej to włożyć na noc do lodówki)Składanie
tortuubić na sztywno
śmietanę kremówkę, następnie, ciągle ubijając, dodać
cukier i dobrze zmiksować. Ok. 2 łyżki z ubitej
śmietany dodać do masy
śmietanowo-
czekoladowo-chałwowej i zmiksować, aby trochę ją „rozluźnić”, bo po schłodzeniu będzie bardzo gęsta. Do
śmietany dodać
serek mascarpone oraz masę
śmietanowo-
czekoladowo-
chałwową i ponownie zmiksować, ale krótko i na niskich obrotach – tylko do połączenia składników, bo
mascarpone nie lubi miksowaniapierwsze ciasto ułożyć na paterze i rozsmarować na nim 1/2 kremu. Na całej powierzchni kremu powciskać gęsto mini
bezy, tak by zagłębiły się w krem. Szerokim nożem zebrać wypływający krem i rozsmarować go tak, by pokryć równo
bezy (nie ma być wokół nich powietrza). Krem wyrównać również z
boku, by nie wystawał poza blat ciasta. Finalnie mamy uzyskać grubą warstwę kremu, w którym są gęsto ukryte
bezy na kremie rozsmarować całą
konfiturę malinową. Warto zostawić trochę wolnej przestrzeni po bokach, bo dociśnięta drugim
ciastem konfitura i tak się rozejdzie, a nie chcemy by spłynęła po bokach ciasta, bo „zabrudzi” nam zewnętrzny krempołożyć drugie ciastonastępnie, najpierw na bokach, a następnie na wierzchu
tortu rozsmarować pozostałą połowę kremu, wyrównując jego powierzchnię na wierzchu
tortu ułożyć mini
bezy,
maliny (świeże – umyte i osuszone) oraz kostki
białej czekolady. Rozkruszyć kilka bez by oprószyć nimi dekoracjętort schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Przechowywać go w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony