Wykonanie
Plantany czyli
banany warzywne jadalne tylko po obróbce cieplnej. Skóra plantanów jest o wiele twardsza a
owoc bardziej
pomarańczowy i szorstki.Smażone w cieście
serowym oraz posypane
czekoladą wyszły pyszne. Po usmażeniu
owoc nabiera szklistego
pomarańczowego koloru, jest mięciutki, słodki i zwarty.
Składniki:2 dojrzałe plantany1/2 tabliczki
mlecznej czekoladyCiasto:250g.
sera ricotta1/2 szklanki
wody gazowanej1
jajo5-6 łyżek
mąki pszennej1/2 łyżeczki
cukruszczypta
soliszczypta
proszku do pieczeniaolej rzepakowy do smażeniaPrzygotowanie:Plantany obieramy ze skóry, kroimy w ukośne 1-2 cm plastry.
Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach, schładzamy.
Ser ricotta miksujemy lub ucieramy z
jajkiem,
mąką,
solą,
cukrem i
proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto konsystencji gęstej, kwaśnej
śmietany.Każdy plaster
banana maczamy w cieście
serowym, smażymy na
oleju na rumiano z obu stron.Odsączamy na ręczniku papierowym, posypujemy schłodzoną
czekoladą. Placuszki smakują równie dobrze na ciepło i na zimno.
Smacznego