Wykonanie
            Troszkę swiątecznego klimatu dzisiaj. Zapachniało piernikiem :)Muffinki są przepyszne, polecam!Przepis na muffinki wzięłam z www.mojewypieki.com odrobinkę zmodyfikowałam, natomiast pomysł na dekorację pochodzi z http://torcikownia.blogspot.com/Z podanuch składników zrobiłam 12 muffinek w formie do muffinek, pozostałą część ciasta upiekłam w kokilce.2 szklanki 
mąki pszennej1 łyżeczka 
proszku do pieczenia1 łyżeczka 
sody oczyszczonejpół szklanki ciemnego 
brązowego cukru1 łyżka 
przyprawy korzennej do piernikaszczypta 
soli50 ml 
olejupół szklanki 
mlekapół szklanki 
maślankipół szklanki 
miodu1 
jajko100 g posiekanej ciemnej 
czekolady1 średniej wielkości 
jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)garsć 
orzechów włoskichW jednym naczyniu łączymy suche składniki: 
mąkę, 
cukier, 
sodę oczyszczoną, proszek do pieczeniaprzyprawę korzenną, 
sól. W drugim naczyniu płynne składniki: rostrzepane 
jajko, 
olej, 
maślankę, 
mleko, 
miód. Łączymy zawartość dwóch naczyń. Dodajemy posiekaną 
czekoladę, 
orzechy oraz 
jabłko. Szybko mieszamy. Wykłądamy do formy na muffinki. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach C.Po wystudzeniu muffinek ozdabiamy masą:250 g 
serka mascarpone200g 
śmietany 36%3 łyżki 
cukru pudrubarwnik spożywczy ew. sok z 
burakaWszystkie składniki miksujemy.Dół czapeczki można ozdobić wiórkami lub 
płatkami kokosa. Pompon zrobiłam z masy cukrowej. Można użyć 
śmietankowych groszków.
