ßßß
 
            
         Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, o głębokim i intensywnym zapachu przypraw korzennych. Można zajadać się jeszcze ciepłymi, a z polewą czekoladową smakują nawet lepiej...Składniki na 10-12 muffinów:1,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejpół szklanki miałkiego brązowego cukru1 łyżka przyprawy korzennej do piernikaszczypta soli50 ml olejupół szklanki maślankipół szklanki mlekapół szklanki miodu1 jajko100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.Smacznego :-).
Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, o głębokim i intensywnym zapachu przypraw korzennych. Można zajadać się jeszcze ciepłymi, a z polewą czekoladową smakują nawet lepiej...Składniki na 10-12 muffinów:1,5 szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki pszennej razowej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejpół szklanki miałkiego brązowego cukru1 łyżka przyprawy korzennej do piernikaszczypta soli50 ml olejupół szklanki maślankipół szklanki mlekapół szklanki miodu1 jajko100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę pszenną, mąkę razową, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól, przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane jajko, olej, maślankę, mleko, miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną czekoladę i starte jabłko.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną, potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną polewą czekoladową, ozdobić.Smacznego :-).