Wykonanie
            Trochę zimowe muffinki, ale za to jakie pyszne! Mięciutkie, aromatyczne, z super chrupiacą 
orzechową posypką. Wiem, że je pokochacie, jak ostatnie muffiny z 
ananasem... Polecam!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki 
mąki pszennej0,5 szklanki 
mąki pszennej razowejpół szklanki jasnego 
brązowego cukru1 płaska łyżka 
przyprawy korzennej do piernikaszczypta 
soli1,5 łyżeczki 
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki 
sody oczyszczonejpół szklanki 
mlekapół szklanki 
jogurtu naturalnego (lub 
maślanki)45 g 
masła, roztopionego1 
jajko3 średniej wielkości 
jabłka, obrane i pokrojone w kostkęNa posypkę:1 garść posiekanych drobno 
orzechów włoskichkilka łyżek 
cukru demeraraWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: obie 
mąki, 
cukier, 
przyprawę korzenną, 
sól, 
proszek do pieczenia i 
sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszać składniki płynne: 
mleko, 
jogurt, 
masło, 
jajko Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale tylko z grubsza, dodając 
jabłka.Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać 
orzechami i 
cukrem demerara.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego :-).

