Wykonanie


Cupcakes,
ciasteczko w kształcie filiżaneczki (kubeczka) do
kawy.Śliczne, krągłe babeczki podbijają
serca wszystkich amatorów słodkości. Świat zakochał się w nich od pierwszego wejrzenia odkąd przekroczyły granice Ameryki. Cupcakes troszeczkę przypominają muffinki, ale są bogatsze. Na wierzchu posiadają cudowne kremowe masy z bardzo urozmaiconymi ,wręcz wyrafinowanymi dekoracjami. Należy puścić
wodze fantazji w kreowaniu nowych smaków i dekoracji. Cupcakes są trendy, należy je serwować na małych i dużych przyjęciach.

Vanilla Cupcakes ,to capcakes klasyczne.125g
cukru pudru125g
masła125 g
mąki2
jajka2 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaCukier i
masło zmiksować. Dodać
jajko, miksować dalej.Wsypać
mąkę z proszkiem,
wanilię i drugie
jajko ,miksować.Wlać
mleko i zmiksować.12 foremek do muf finek (babeczek) wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto.Piec w temp.200stop.,20 min.

Masa kremowa250g
mascarpone250ml kremówki½ szkl.
cukru pudru1łyżka
cukru waniliowegoŚmietanę ubić z
cukrami. Można dodać
Śmietan-fix. Połączyć z
mascarpone.Na wystudzone babeczki w dowolny sposób nakładać krem i szaleć z dekorowaniem!Cupcakes
czekoladowe wg Nigelli Lawson.125g
masła100g
czekolady gorzkiej300g
dżemu wiśniowego100g
cukru pudru2 duże
jajka150g
mąki0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sodyszczypta
soliW kąpieli
wodnej roztopić
masło i
czekoladę.Dodać
dżem,
cukier,
jajka i
sól. Wymieszać.Dosypać
mąkę z proszkiem i
sodą. Dobrze wymieszać.15 foremek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto .Piec w temp.180stop.,25min.Masa czekoladowa100g
czekolady gorzkiej100ml kremówki
wiśnie kandyzowaneRozpuścić
czekoladę, połączyć z ubitą
śmietaną, smarować babeczki i wyżywać się artystycznie.Oba przepisy są naprawdę dobre i stanowią wspaniałą bazę wypadową do dalszych kulinarnych poczynań.Życzę powodzenia!