ßßß

Cupcakes, ciasteczko w kształcie filiżaneczki (kubeczka) do kawy.Śliczne, krągłe babeczki podbijają serca wszystkich amatorów słodkości. Świat zakochał się w nich od pierwszego wejrzenia odkąd przekroczyły granice Ameryki. Cupcakes troszeczkę przypominają muffinki, ale są bogatsze. Na wierzchu posiadają cudowne kremowe masy z bardzo urozmaiconymi ,wręcz wyrafinowanymi dekoracjami. Należy puścić wodze fantazji w kreowaniu nowych smaków i dekoracji. Cupcakes są trendy, należy je serwować na małych i dużych przyjęciach.
Vanilla Cupcakes ,to capcakes klasyczne.125g cukru pudru125g masła125 g mąki2 jajka2 łyżki cukru waniliowego3 łyżki mleka1 łyżeczka proszku do pieczeniaCukier i masło zmiksować. Dodać jajko, miksować dalej.Wsypać mąkę z proszkiem, wanilię i drugie jajko ,miksować.Wlać mleko i zmiksować.12 foremek do muf finek (babeczek) wyłożyć papilotkami i nałożyć ciasto.Piec w temp.200stop.,20 min.
Masa kremowa250g mascarpone250ml kremówki½ szkl. cukru pudru1łyżka cukru waniliowegoŚmietanę ubić z cukrami. Można dodać Śmietan-fix. Połączyć z mascarpone.Na wystudzone babeczki w dowolny sposób nakładać krem i szaleć z dekorowaniem!Cupcakes czekoladowe wg Nigelli Lawson.125g masła100g czekolady gorzkiej300g dżemu wiśniowego100g cukru pudru2 duże jajka150g mąki0,5 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 łyżeczki sodyszczypta soliW kąpieli wodnej roztopić masło i czekoladę.Dodać dżem, cukier, jajka i sól. Wymieszać.Dosypać mąkę z proszkiem i sodą. Dobrze wymieszać.15 foremek wyłożyć papilotkami, nałożyć ciasto .Piec w temp.180stop.,25min.Masa czekoladowa100g czekolady gorzkiej100ml kremówkiwiśnie kandyzowaneRozpuścić czekoladę, połączyć z ubitą śmietaną, smarować babeczki i wyżywać się artystycznie.Oba przepisy są naprawdę dobre i stanowią wspaniałą bazę wypadową do dalszych kulinarnych poczynań.Życzę powodzenia!