ßßß Cookit - przepis na CZEKOROLADA Z MASCARPONE

CZEKOROLADA Z MASCARPONE

nazwa

Wykonanie

Przepis dla NieAlergików lub Alergików spodziewających się gości:) Jadłam ją wiele razy zanim okazało się, że jestem uczulona na większość składników w niej zawartych... Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Rolada smakuje bajecznie, rozpływa się w ustach...
Składniki na ciasto:
4 jajka
100 g cukru pudru
100 g mąki
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki kakao
50 g startej gorzkiej czekolady
cukier waniliowy (16g)
Składniki na krem:
250g mascarpone
5 łyżek nutelli
Składniki na polewę:
100 g czekolady
30 g masła
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać cukier, ubijając. Dodawać żółtka i nadal ubijać. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao, dodać startą czekoladę. Delikatnie wymieszać.
Przygotować czystą ściereczkę , posypać lekko cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Od razu po upieczeniu (nie czekamy aż ostygnie!) ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić tak do ostudzenia.
Mascarpone zmiksować z nutellą. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować masą, ponownie zawinąć i włożyć do lodówki na kilka godzin. Polać polewą - czekoladę rozpuścić z masłem na wolnym ogniu. Tym razem miałam za mało czekolady i polewę przygotowałam rozpuszczając masło, kakao i cukier puder.
Źródło:http://arnikowakuchnia.blogspot.com/2012/11/czekorolada-z-mascarpone.html