Wykonanie
Przepis dla NieAlergików lub Alergików spodziewających się gości:)
Jadłam ją wiele
razy zanim okazało się, że jestem uczulona na większość składników w niej zawartych... Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki . Rolada smakuje bajecznie, rozpływa się w ustach...Składniki na ciasto:4
jajka100 g
cukru pudru100 g
mąkipłaska łyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
kakao50 g startej
gorzkiej czekoladycukier waniliowy (16g)Składniki na krem:250g
mascarpone5 łyżek nutelliSkładniki na polewę:100 g
czekolady30 g
masłaBiałka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypywać
cukier, ubijając. Dodawać
żółtka i nadal ubijać. Wsypać
mąkę wymieszaną z proszkiem i
kakao, dodać startą
czekoladę. Delikatnie wymieszać.Przygotować czystą ściereczkę , posypać lekko
cukrem waniliowym. Płaską formę o wymiarach 28 x 42 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę, wyrównać. Piec około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Od razu po upieczeniu (nie czekamy aż ostygnie!) ciasto przełożyć na ściereczkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę ze ściereczką zwinąć, wzdłuż dłuższego
boku. Pozostawić tak do ostudzenia.
Mascarpone zmiksować z nutellą. Ostudzone ciasto delikatnie rozwinąć, posmarować masą, ponownie zawinąć i włożyć do lodówki na kilka godzin. Polać polewą -
czekoladę rozpuścić z
masłem na wolnym ogniu. Tym razem miałam za mało
czekolady i polewę przygotowałam rozpuszczając
masło,
kakao i
cukier puder.