ßßß Cookit - przepis na Krem:

Krem:

nazwa

Wykonanie

Zapraszam na kolejny rodzaj szarlotki, tym razem to dwa kruche placki przełożone soczystymi jabłkami, a wszystko przykrywa pyszny waniliowy krem z serka mascarpone i białej czekolady. Nie muszę Was chyba przekonywać, jak to ciasto smakuje ? :)
Składniki:
3 szklanki maki pszennej T 500
1 szklanka cukru pudru
250 g. margaryny
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka kakao
4 żółtka
5 łyżek drobnych wiórków kokosowych
Krem:
500 g. serka mascarpone
0,5 szklanki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady
Dodatkowo:
3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki prażonych jabłek
Przygotowanie:
Wszystkie składniki ciasta siekam dokładnie w misce, po czym przekładam na stolnicę i zagniatam (ewentualnie można dodać łyżkę gęstej śmietany), przekładam ciasto do lodówki na godzinę. Dzielę je na pół i piekę dwa placki, nakłuwając je widelcem (na blasze wyłożonej papierem)- temperatura 185 stopni C, każdy placek po pół godziny. Na tym, który piekł się jako kolejny(nie wyjmuję go z blachy) rozsmarowuję dżem, po czym wykładam jabłka i przykrywam tym, który piekł się pierwszy. Przykrywam blachę folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut. W tym czasie mieszam dokładnie serek mascarpone z cukrem pudrem, rozpuszczam czekoladę (miseczka umieszczona na garnku z lekko gotującą się wodą tak, by dno miski nie dotykało powierzchni wody). Lekko przestudzoną czekoladę dodaję partiami do serka,mocno ucierając. Upieczone ciasto studzę, ostrym nożem dzielę na porcje. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam wszystkie porcje. Dodatkowo ozdobiłam ciasto perełkami cukrowymi.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2015/01/jabecznik-z-kremem-waniliowym.html