Wykonanie
Zapraszam na kolejny rodzaj szarlotki, tym razem to dwa kruche placki przełożone soczystymi
jabłkami, a wszystko przykrywa pyszny
waniliowy krem z
serka mascarpone i
białej czekolady. Nie muszę Was chyba przekonywać, jak to ciasto smakuje ? :)


Składniki:3 szklanki
maki pszennej T 5001 szklanka
cukru pudru250 g.
margaryny2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka
kakao4
żółtka5 łyżek drobnych
wiórków kokosowychKrem:500 g.
serka mascarpone0,5 szklanki
cukru pudru1 tabliczka
białej czekoladyDodatkowo:3 łyżki
dżemu z czarnej porzeczki2 szklanki prażonych
jabłekPrzygotowanie:Wszystkie składniki ciasta siekam dokładnie w misce, po czym przekładam na stolnicę i zagniatam (ewentualnie można dodać łyżkę gęstej
śmietany), przekładam ciasto do lodówki na godzinę. Dzielę je na pół i piekę dwa placki, nakłuwając je widelcem (na blasze wyłożonej papierem)- temperatura 185 stopni C, każdy placek po pół godziny. Na tym, który piekł się jako kolejny(nie wyjmuję go z blachy) rozsmarowuję
dżem, po czym wykładam
jabłka i przykrywam tym, który piekł się pierwszy. Przykrywam blachę folią aluminiową i piekę jeszcze 15 minut. W tym czasie mieszam dokładnie
serek mascarpone z
cukrem pudrem, rozpuszczam
czekoladę (miseczka umieszczona na garnku z lekko gotującą się
wodą tak, by dno miski nie dotykało powierzchni
wody). Lekko przestudzoną
czekoladę dodaję partiami do
serka,mocno ucierając. Upieczone ciasto studzę,
ostrym nożem dzielę na porcje. Krem przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam wszystkie porcje. Dodatkowo ozdobiłam ciasto perełkami cukrowymi.Przepis autorski.








