ßßß Cookit - przepis na Kruche czekoladowe babeczki

Kruche czekoladowe babeczki

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto
3 szklanki mąki pszennej
20 dkg margaryny
3 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
0,5 szklanki gorzkiego kakao do wypieków
0,5 tabliczki mlecznej czekolady
Krem
0,5 litra śmietanki 30%
250 gram serka mascarpone
Dekoracja
3 kostki mlecznej czekolady
około 15oz orzeszków ziemnych (niesolonych)
Sposób przygotowania
Ciasto
Krok 1
Mąkę, kakao i cukier mieszamy łyżką, aby kolor był w miarę jednolity. Wbijamy żółtka i jeszcze raz mieszamy. Następnie wlewamy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Na koniec do składników dodajemy miękką margarynę i zagniatamy ciasto.
Krok 2
Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm (tak na oko;)). Szklanką wykrawamy kółka i wkładamy je do metalowych lub silikonowych foremek.
Foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem.
Ciasta wystarcza na około 35 sztuk babeczek.
Krok 3
Babeczki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krem
Krok 4
Ubijamy śmietanę 30% mikserem, aż będzie gęsta. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone, ciągle miksując.
Babeczki wypełniamy kremem za pomocą szprycy cukierniczej lub cukierniczego rękawa.
Dekoracja
Krok 5
Orzeszki wydłubane ze skorupek;) wkładamy do foliowej torebeczki i kruszymy przy pomocy młotka do mięsa. ;) Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki.
Orzeszki mieszamy z czekoladą i posypujemy nimi babeczki.
Smacznego!
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3638/kruche-czekoladowe-babeczki