Wykonanie
SkładnikiCiasto3 szklanki
mąki pszennej20 dkg
margaryny3
żółtka3/4 szklanki
cukru pudru0,5 szklanki gorzkiego
kakao do wypieków0,5 tabliczki
mlecznej czekoladyKrem0,5 litra
śmietanki 30%250 gram
serka mascarponeDekoracja3 kostki
mlecznej czekoladyokoło 15oz
orzeszków ziemnych (niesolonych)Sposób przygotowaniaCiastoKrok 1
Mąkę,
kakao i
cukier mieszamy łyżką, aby kolor był w miarę jednolity. Wbijamy
żółtka i jeszcze raz mieszamy. Następnie wlewamy
czekoladę rozpuszczoną w kąpieli
wodnej. Na koniec do składników dodajemy
miękką margarynę i zagniatamy ciasto.Krok 2Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 3 mm (tak na oko;)). Szklanką wykrawamy kółka i wkładamy je do metalowych lub silikonowych foremek.Foremek nie musimy smarować żadnym tłuszczem.Ciasta wystarcza na około 35 sztuk babeczek.Krok 3Babeczki pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.KremKrok 4Ubijamy
śmietanę 30% mikserem, aż będzie gęsta. Do ubitej
śmietany dodajemy po łyżce
serka mascarpone, ciągle miksując.Babeczki wypełniamy kremem za pomocą szprycy cukierniczej lub cukierniczego rękawa.DekoracjaKrok 5Orzeszki wydłubane ze skorupek;) wkładamy do foliowej torebeczki i kruszymy przy pomocy młotka do
mięsa. ;)
Czekoladę ścieramy na grubych oczkach tarki.Orzeszki mieszamy z
czekoladą i posypujemy nimi babeczki.Smacznego!