Wykonanie

Przepyszna
tarta... połączenie chrupiącego ciasta, delikatnego kremu
advokat, lekkiej
śmietanki i kwaśnej
konfitury z
porzeczek sprawia, że nie sposób nie skusić się na dokładkę :)Przepis pochodzi z blogu moje wypieki, jednak został przeze mnie nieco przerobiony, bo od początku wiedziałam, że nie ma
mowy o 12sto godzinnym czekaniu, aż masa stężeje :)W moim wydaniu tartą można się delektować od razu po przygotowaniu, nie jest może idealnie zwięzła, ale z powodzeniem da się ją podzielić na porcje. Jeżeli jednak uda Wam się odczekać parę godzin, otrzymacie wersję idealną. :)Składniki na kruche ciasto:120 g
masła o temperaturze pokojowejszczypta30 ml
mleka o temperaturze pokojowej170 g
mąki pszennejłyżeczka
cukru pudru1
żółtkoKrem advocatowy:250 g
serka mascarpone100 ml advocatu200 g
białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli
wodnejDodatkowo:5 łyżek
konfitury porzeczkowej300 ml
śmietany kremówki 36%4 łyżki
cukru pudrułyżka
kakao rozpuszczalnego

Wykonanie:Składniki na kruche ciasto miksujemy. Ciasto owijamy w folię i schłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny.Formę na tartę o średnicy 25 cm smarujemy
masłem i obsypujemy
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm i wykładamy nim formę, nakłuwamy gęsto widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia, następnie na papier wysypujemy
fasolę lub
ryż, które obciążą ciasto.Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Obniżamy temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawiamy ciasto i podpiekamy przez 15 minut. Następnie formę wyjmujemy z piekarnika, usuwamy papier z obciążeniem, wstawiany z powrotem do piekarnika i pieczemy przez dodatkowe 15 minut, tak, by spód się zarumienił.Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, usuwamy formę i wykładamy spód na paterę.Do miski przekładamy
serek mascarpone dodajemy advocat i miksujemy na gładką masę, tak, by nie pozostawić bez grudek. Dodajemy rozpuszczoną
białą czekoladę i miksujemy dalej do połączenia.Na wystudzony kruchy spód wykładamy
konfiturę porzeczkową, rozprowadzamy i wyrównujemy. Na wierzch wykładamy krem z advocatem.Przed samym podaniem ubijamy
śmietankę kremówkę, pod koniec ubijania dodajemy
cukier puder. Wykładamy
śmietankę na tartę. Posypać
kakao rozpuszczalnym.I można podawać od razu lub wstawić na kilka godzin do lodówki - wybór należy do Was ;) dla mnie był bardzo prosty... ;)Smacznego! :)