Wykonanie

Bardzo kremowa
tarta, na delikatnym, kruchym spodzie. Z najlepszym kremem advocaatowym,
białą czekoladą i bez dodatku
żelatyny. Z chmurą
bitej śmietany. Prosta w przygotowaniu :-). Mąż stwierdził, że krem advocaatowy jest jednym z najlepszych, jaki próbował. Do tarty dodałam cienką, lecz znaczącą w smaku warstwę
konfitury z
czarnej porzeczki, dzięki któremu całość nie jest mdła. Oprószyłam podprażonymi
płatkami migdałowymi.
Tarta z zawartością
alkoholu, dla osób dorosłych. Może na uroczystą kolację ze znajomymi? :-)Składniki na kruche ciasto:130 g
masła, zimnegoszczypta
soli35 ml
mleka, zimnego175 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru1
żółtkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól,
mleko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i wyłożyć nim formę. Ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto oprószyć
mąką pszenną, wyłożyć na nie papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Piekarnik nagrzać do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 12 minut, do zrumienienia
spodu.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę.Krem advocaatowy:250 g
serka mascarpone, schłodzonego100 ml advocaatu150 g
białej czekolady, posiekanej i roztopionej w kąpieli
wodnej, przestudzonej - ale wciąż płynnej
Serek mascarpone umieścić w naczyniu lub misie miksera. Dodać advocaat i zmiksować na gładką masę, bez grudek. Dodać
białą czekoladę i zmiksować do połączenia.Ponadto:4 - 5 łyżek
konfitury z
czarnej porzeczki300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej3 łyżki
cukru pudrugarstka podprażonych
płatków migdałowychNa wystudzony kruchy spód wyłożyć
konfiturę, rozprowadzić i wyrównać. Na wierzch wylać krem z advocaatem. Włożyć do lodówki na 12 godzin lub na całą noc.Przed samym podaniem
śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając
cukier puder. Wyłożyć na tartę, formując obłoczki. Posypać prażonymi
płatkami migdałowymi.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
