Wykonanie

Mój pierwszy prawdziwy mazurek. U mnie w domu mazurków nigdy nie było na Wielkanoc (większość domowników z reguły upomina się o babkę). W tym roku, ze względu na ograniczoną ilość wolnego czasu (kto
śledzi limonkowego fanpage'a wie, że od lutego zmagamy się z gruntownym remontem domu) postanowiłam pójść na "łatwiznę". Faktem bowiem jest, że ten rodzaj ciasta nie jest zbyt wymagający i przygotowuje się go błyskawicznie. Jakie są cechy prawdziwego mazurka? Najważniejsze żeby był kruchy, płaski i okrutnie słodki!Składniki:kruchy spód:400 g
mąki pszennej50 g
cukru pudru200 g zimnego
masła2
żółtka1 łyżka
śmietany 12%szczypta
soliwarstwa porzeczkowasłoiczek
konfitury z
czarnej porzeczkiwarstwa czekoladowa1
czekolada gorzka1
czekolada biała1/2 szklanki
śmietany 30%ponadto
migdały blanszowane do dekoracjiZarabiamy ciasto na kruchy spód.Do miski przesiewamy
mąkę z
cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki. Zimne
masło siekamy nożem (do czasu, aż nie powstanie kruszonka). Przekładamy wstępnie połączone składniki na stolnicę i szybko je zagniatamy (nie dłużej niż jest to konieczne). Więcej porad odnośnie przygotowywania kruchego ciasta znajdziecie w tym
poście: klik .Gotowe ciasto od razu dzielimy na dwie części (2/3+1/3).Większą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Wykładamy nim formę (u mnie blaszka prostokątna o wymiarach 37 cm x 25 cm wysmarowana
masłem i wyłożona papierem do pieczenia). Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem.Mniejszą część dzielimy na 8 kawałków. Każdy rolujemy w cienki i dość długi wałeczek. Zaplatamy po dwa takie wałeczki. Zawijasy układamy na obrzeżach ciasta.Tak przygotowany spód odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wstawiamy formę do piekarnika (160*C / 35-40 minut). Gotowy spód odstawiamy do wystudzenia.Przygotowujemy
polewę czekoladową.
Czekolady siekamy drobno. Umieszczamy je w misce. Dodajemy
śmietanę i całość podgrzewamy w mikrofalówce, co 30 sekund mieszając.Składamy ciasto.Na wystudzony kruchy spód wykładamy
konfiturę porzeczkową i wygładzamy.
Czekoladową polewę wykładamy na mazurek. Wierzch dekorujemy blanszowanymi
migdałami.



