ßßß Cookit - przepis na MAZUREK PORZECZKOWO-CZEKOLADOWY

MAZUREK PORZECZKOWO-CZEKOLADOWY

nazwa

Wykonanie

Mój pierwszy prawdziwy mazurek. U mnie w domu mazurków nigdy nie było na Wielkanoc (większość domowników z reguły upomina się o babkę). W tym roku, ze względu na ograniczoną ilość wolnego czasu (kto śledzi limonkowego fanpage'a wie, że od lutego zmagamy się z gruntownym remontem domu) postanowiłam pójść na "łatwiznę". Faktem bowiem jest, że ten rodzaj ciasta nie jest zbyt wymagający i przygotowuje się go błyskawicznie. Jakie są cechy prawdziwego mazurka? Najważniejsze żeby był kruchy, płaski i okrutnie słodki!
Składniki:
kruchy spód:
400 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli
warstwa porzeczkowa
słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
warstwa czekoladowa
1 czekolada gorzka
1 czekolada biała
1/2 szklanki śmietany 30%
ponadto
migdały blanszowane do dekoracji
Zarabiamy ciasto na kruchy spód.
Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy pozostałe składniki. Zimne masło siekamy nożem (do czasu, aż nie powstanie kruszonka). Przekładamy wstępnie połączone składniki na stolnicę i szybko je zagniatamy (nie dłużej niż jest to konieczne). Więcej porad odnośnie przygotowywania kruchego ciasta znajdziecie w tym poście: klik .
Gotowe ciasto od razu dzielimy na dwie części (2/3+1/3).
Większą część rozwałkowujemy na kształt naszej blaszki do pieczenia. Wykładamy nim formę (u mnie blaszka prostokątna o wymiarach 37 cm x 25 cm wysmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia). Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach widelcem.
Mniejszą część dzielimy na 8 kawałków. Każdy rolujemy w cienki i dość długi wałeczek. Zaplatamy po dwa takie wałeczki. Zawijasy układamy na obrzeżach ciasta.
Tak przygotowany spód odstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie wstawiamy formę do piekarnika (160*C / 35-40 minut). Gotowy spód odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy polewę czekoladową.
Czekolady siekamy drobno. Umieszczamy je w misce. Dodajemy śmietanę i całość podgrzewamy w mikrofalówce, co 30 sekund mieszając.
Składamy ciasto.
Na wystudzony kruchy spód wykładamy konfiturę porzeczkową i wygładzamy. Czekoladową polewę wykładamy na mazurek. Wierzch dekorujemy blanszowanymi migdałami.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2016/03/mazurek-porzeczkowo-czekoladowy.html