Wykonanie
Nazwałam ją 'niebo', bo oprócz zbieżności kolorystycznej
jagód z zachmurzonym niebem, jest... boska. Najlepszy krem z
białej czekolady. Masa
jagód, chrupiące
bezy. Przygotowałam ją na bazie ostatniego przepisu na tartę z advocaatem, która tak bardzo Wam posmakowała :-). 'Jagody' u mnie raczej w cudzysłowie, ponieważ nigdy nie spotkałam
jagód w Walii, zastąpiłam je
borówką amerykańską. Krem w rzeczywistości jest ściślejszy niż na zdjęciach, ponieważ znacznie
skróciłam ze względu na ograniczenia czasowe pobyt tarty w lodówce. Musicie upiec, będziecie z niej zadowoleni!A może ktoś z Was jest w posiadaniu dobrego przepisu na domowy
likier z
białej czekolady (jest potrzebny w przepisie)?Składniki na kruche ciasto:130 g
masła, zimnegoszczypta
soli35 ml
mleka, zimnego175 g
mąki pszennejpół łyżeczki
cukru pudru1
żółtkoMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtko,
cukier,
sól,
mleko i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Formę na tartę (z wyjmowanym dnem) o wymiarach 29 x 20 cm posmarować
masłem i oprószyć
mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Nagrzać piekarnik do 220ºC. Obniżyć temperaturę piekarnika do 200ºC, wstawić ciasto i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 10 - 15 minut, do zrumienienia
spodu.Wyjąć z piekarnika, wystudzić, usunąć formę wykładając spód na paterę lub tacę.250 g
serka mascarpone, schłodzonego125 ml (pół szklanki)
śmietany kremówki 36%, schłodzonej4 łyżki
likieru z
białej czekolady100 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej, przestudzonej - ale wciąż płynnej
Śmietanę kremówkę i
serek mascarpone umieścić w misie miksera i ubić do powstania gęstego kremu. Dodać
likier, wymieszać szpatułką do połączenia. Dodać roztopioną
czekoladę i wymieszać szpatułką, do połączenia się składników i otrzymania gładkiego kremu.Ponadto:4 łyżki
dżemu jagodowego300 ml
śmietany kremówki 36%, schłodzonej2 łyżeczki
cukru pudru400 g
jagód (lub
borówki amerykańskiej)kilka dużych pokruszonych bezPrzygotowany (na paterze lub tacy) spód do tarty posmarować
dżemem jagodowym. Na
dżem wyłożyć gotowy krem z
białej czekolady. Schłodzić w lodówce przez minimum 4 godziny.
Śmietanę kremówkę ubić, na sztywno, pod sam koniec ubijania dodając
cukier puder. Wyłożyć ją na masę z
białej czekolady, na górę wysypać
jagody. Na
jagody pokruszyć
bezy.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).
Do wykonania tarty wykorzystałam prostokątną, francuską foremkę pochodzącą ze sklepu z akcesoriami kuchennymi .Sklep ten jest polskim dystrybutorem angielskiego producenta akcesoriów kulinarnych
marki: Zeal, Kilo oraz W&M Bartleet. W ich ofercie znajdziecie funkcjonalne i zachwycające kolorystycznie akcesoria kulinarne, tj. akcesoria silikonowe, melaminowe, wykonane ze stali nierdzewnej, a także porcelanę.Foremka do tarty jest z wyjmowanym dnem (co jest bardzo praktycznym rozwiązaniem). Pokryta jest nierdzewną warstwą ochronną w kolorze srebrnym. Przy wypieku zdała egzamin na piątkę z plusem :-). Nie miałam najmniejszego problemu z upieczeniem w niej ciasta kruchego, a następnie wyjęciem go z foremki. Jest solidnie wykonana, ma piękne, żłobione brzegi i nie odkształca się w wysokich temperaturach.Jak możecie zauważyć na zdjęciu, ciasto po upieczeniu (dzięki odparowaniu z niego
wody), samo praktycznie 'odstawało' od ścianek foremki. Ułatwiło mi to bezkolizyjne usunięcie foremki, również tej części od
spodu ciasta. Oczywiście foremkę najpierw wysmarowałam
masłem w temperaturze pokojowej i oprószyłam delikatnie
mąką (przez sitko).Jak wyjąć ciasto z takiej formy? Wystarczy postawić je na np. wyższe naczynie, większy kubek, itp., następnie delikatnie pociągnąć za formę w dół.Prostokątny kształt formy jest bardzo 'trendy' w kulinarnych wypiekach ;-). W sklepie możecie nabyć również formę do tarty o wydłużonym, prostokątnym kształcie. Możecie ją wykorzystać np. do lemon meringue pie, tarty czekoladowej
Truskawkowy Las, tarty z
budyniem i
rabarbarem (tak, cały czas
rabarbar jest w sklepach ;-).Dobra wiadomość jest taka, że do tych foremek nie trzeba zmieniać proporcji ciasta kruchego. Ilość ciasta zagnieciona z powyższego przepisu będzie pasowała do każdej z ich.Warto odmienić kształt swoich wypieków :-).
------------------------------------------------/*wpis zawiera lokowanie produktu/.