Wykonanie
Uwielbiam takie ciasta, które mają w sobie wiele pysznych smaków. Kruche ciasto, masa
mleczna, karmel i
orzechy a do tego
mleczna czekolada, połączenie świetne a smak rewelacyjny.Myślę że takie małe co nieco zadowoli nie jednego łasucha. Moim gościom ciasto bardzo smakowało,polecam.

SKŁADNIKI na kruchy spód :2 szklanki
mąki pszennej150 g
margaryny4 łyżki
cukru pudru1
żółtko2 łyżki gęstej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaSkładniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt naszej formy o wymiarach (35/25 ) następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto.Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 w nagrzanym piekarniku do 170 *C.MASA
MLECZNA :200 ml
śmietany 30 %200 g
czekolady białej250 g
serka mascarpone2-3 łyżki
masła orzechowegoŚmietanę wlewamy do garnka, zagotowujemy, ściągamy z gazu.
Czekolady łamiemy na małe kawałki, wkładamy do gorącej
śmietany i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą a
czekolada rozpuści.Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na 2-4 godziny aby stężała.Następnie do gęstniejącej masy dodajemy
masło orzechowe i
serek mascarpone, mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Gdyby masa była zbyt płynna, a nie powinna, możemy jeszcze dodać 1 łyżkę
mleka w proszku, to zapewni że masa
mleczna będzie twardsza.DODATKOWO :1 puszka
orzeszków ziemnych, solonych1 masa kajmakowa (lub 1/2 puszki
mleka słodkiego, gotowanego w wodzie 2 godziny )100 g
mlecznej czekolady2 łyżki
mlekaPRZYGOTOWANIE :Na podpieczony spód wykładamy masę
mleczną, na to rozsypujemy części orzeszków, wylewamy kajmak (ja użyłam
mleka gotowanego jednak polecam gotową masę ponieważ jest gęstsza).Resztę orzeszków rozsypujemy po bokach ciasta.
Czekoladę mleczną rozpuszczamy z 2 łyżkami
mleka w mikrofalówce, mieszamy i płynną wylewamy na wierzch snickersa.Ciasto przekładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, masa musi stężeć.Ciasto kroimy na małe kawałki i podajemy schłodzone. Smacznego.


