ßßß Cookit - przepis na MAZUREK SNICKERS

MAZUREK SNICKERS

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam takie ciasta, które mają w sobie wiele pysznych smaków. Kruche ciasto, masa mleczna, karmel i orzechy a do tego mleczna czekolada, połączenie świetne a smak rewelacyjny.
Myślę że takie małe co nieco zadowoli nie jednego łasucha. Moim gościom ciasto bardzo smakowało,polecam.
SKŁADNIKI na kruchy spód :
2 szklanki mąki pszennej
150 g margaryny
4 łyżki cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na kształt naszej formy o wymiarach (35/25 ) następnie blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto.Nakłuwamy widelcem i pieczemy 15-20 w nagrzanym piekarniku do 170 *C.
MASA MLECZNA :
200 ml śmietany 30 %
200 g czekolady białej
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki masła orzechowego
Śmietanę wlewamy do garnka, zagotowujemy, ściągamy z gazu. Czekolady łamiemy na małe kawałki, wkładamy do gorącej śmietany i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą a czekolada rozpuści.
Ostudzoną masę wkładamy do lodówki na 2-4 godziny aby stężała.
Następnie do gęstniejącej masy dodajemy masło orzechowe i serek mascarpone, mieszamy trzepaczką aż wszystko się połączy. Gdyby masa była zbyt płynna, a nie powinna, możemy jeszcze dodać 1 łyżkę mleka w proszku, to zapewni że masa mleczna będzie twardsza.
DODATKOWO :
1 puszka orzeszków ziemnych, solonych
1 masa kajmakowa (lub 1/2 puszki mleka słodkiego, gotowanego w wodzie 2 godziny )
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
Na podpieczony spód wykładamy masę mleczną, na to rozsypujemy części orzeszków, wylewamy kajmak (ja użyłam mleka gotowanego jednak polecam gotową masę ponieważ jest gęstsza).
Resztę orzeszków rozsypujemy po bokach ciasta.Czekoladę mleczną rozpuszczamy z 2 łyżkami mleka w mikrofalówce, mieszamy i płynną wylewamy na wierzch snickersa.
Ciasto przekładamy do lodówki na co najmniej 4 godziny, masa musi stężeć.
Ciasto kroimy na małe kawałki i podajemy schłodzone. Smacznego.
Źródło:http://mariola1975.blogspot.com/2014/04/ciasto-jak-snikers.html