ßßß Cookit - przepis na Mazurek fistaszkowy z białą czekoladą i serkiem mascarpone

Mazurek fistaszkowy z białą czekoladą i serkiem mascarpone

nazwa

Wykonanie

Pisałam kiedyś, że w moim domu na Święta Wielkanocne nigdy nie było mazurków. W te Święta postanowiłam w końcu jakieś zrobić :) Przepis na dzisiejszą propozycję znalazłam na blogu Moje Wypieki i uważam go za całkiem udany debiut :) Mazurki zawsze kojarzyły mi się z przesadzoną słodyczą, wręcz zamulającą - ten mazurek jest inny. Delikatny, słodko - słony za sprawą masła orzechowego, ze smaczkiem czekolady białej i mlecznej. Polecam miłośnikom orzeszków ziemnych :)
Składniki:
350g mąki pszennej
50g cukru pudru
200g masła (zimnego pokrojonego w kostkę)
1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany
2 żółtka
Wszystkie składniki ciasta bardzo dokładnie wyrobić najlepiej przy pomocy malaksera. Z ciasta ulepić kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na blaszce o wymiarach 25x35 wyłożonej papierem do pieczenia . Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut w temp 200 stopni na złoto. Wystudzić.
Składniki na krem:
150g masła orzechowego
150g serka mascarpone
100g białej czekolady
ponadto:
1 szkl. orzeszków ziemnych
150g mlecznej czekolady
Masło orzechowe zmiksować dokładnie z serkiem. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladę (lekko przestudzoną). Krem rozsmarować na wystudzonym kruchym spodzie. Całość posypać równo orzechami, a rozpuszczoną w kąpieli wodnej mleczną czekoladą zrobić nieregularne zawijasy.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2012/04/mazurek-fistaszkowy-z-biaa-czekolada-i.html