Wykonanie

Jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi mazurkami wielkanocnymi, TO właśnie jest mazurek dla Was :-). Mazurek nowoczesny. Słono - słodki. Z
masłem z
orzeszków ziemnych (domowym lub kupnym) z którego wykonałam krem, z dużą ilością
fistaszków, z
mleczną czekoladą. Smakuje trochę jak... snikers z
ciasteczkowym spodem twixa ;-). Bardzo polecam!Składniki na ciasto kruche (jak przy mazurku kajmakowym):350 g
mąki pszennej50 g
cukru pudruszczypta
soli200 g
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżka kwaśnej
śmietany 18%2
żółtkaMąkę przesiać, dodać
masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać
żółtka,
cukier,
sól, kwaśną
śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto, formujac wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.Krem
orzechowy:150 g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków), w temperaturze pokojowej150 g
serka mascarpone, w temperaturze pokojowej100 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejSerek mascarpone zmiksować z
masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną
białą czekoladę, zmiksować.Kremem posmarować wierzch mazurka.Ponadto:1 szklanka
orzeszków ziemnych, solonych150 g
mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejMazurek posmarowany kremem
orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzić
czekoladę (najlepiej zrobić nieregularne kleksy).Schłodzić.Kroić i podawać. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.Smacznego :-).