ßßß
Jeśli nie przepadacie za zbyt słodkimi mazurkami wielkanocnymi, TO właśnie jest mazurek dla Was :-). Mazurek nowoczesny. Słono - słodki. Z masłem z orzeszków ziemnych (domowym lub kupnym) z którego wykonałam krem, z dużą ilością fistaszków, z mleczną czekoladą. Smakuje trochę jak... snikers z ciasteczkowym spodem twixa ;-). Bardzo polecam!Składniki na ciasto kruche (jak przy mazurku kajmakowym):350 g mąki pszennej50 g cukru pudruszczypta soli200 g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżka kwaśnej śmietany 18%2 żółtkaMąkę przesiać, dodać masło, posiekać szybko nożem do momentu, kiedy ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodać żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagnieść (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta uformować kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut minut.Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto, formujac wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.Krem orzechowy:150 g masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków), w temperaturze pokojowej150 g serka mascarpone, w temperaturze pokojowej100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnejSerek mascarpone zmiksować z masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną białą czekoladę, zmiksować.Kremem posmarować wierzch mazurka.Ponadto:1 szklanka orzeszków ziemnych, solonych150 g mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnejMazurek posmarowany kremem orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzić czekoladę (najlepiej zrobić nieregularne kleksy).Schłodzić.Kroić i podawać. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.Smacznego :-).