Wykonanie
To jest mazurek, który pokochałam od pierwszego wejrzenia!Nie zdążyłam go zrobić na Święta więc musiałam wypróbować go własnie teraz!Jest pyszny i okropnie słodki ale nie da się przejść koło niego obojętnie,zjadłam aż trzy kawałki, zasłodziłam się strasznie i muszę Wam powiedzieć,że dziś zatęskniłam za nim i chętnie zjadłabym ostatni kawałeczek, który czekał na mnie cały dzień!Polecam ten przepis Wszystkim kochającym
fistaszki,
masło orzechowe i
mascarpone!


Mazurek
fistaszkowy z tej strony klikSkładniki na ciasto kruche35 dag
mąki pszennej50 g
cukru pudru20 dag
masła, zimnego, pokrojonego w kostkę1 łyżka gęstej kwaśnej
śmietany2
żółtkaWszystkie składniki szybko wyrobić, najlepiej zmiksować w malakserze. Owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy o wymiarach 25 x 34 cm, lub mniejszej (blacha powinna być wcześniej wyłożona papierem do pieczenia). Ciasta jest dużo, także można ozdobić nim ciasto, formujac wałeczki lub listki wokół brzegów. Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC, do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.Krem
orzechowy:150 g
masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzeszków)150 g
serka mascarpone100 g
białej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejSerek mascarpone zmiksować z
masłem orzechowym. Dodać lekko przestudzoną
białą czekoladę, zmiksować.Kremem posmarować wierzch mazurka.Ponadto:1 szklanka
orzeszków ziemnych, solonych150 g
mlecznej czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnejMazurek posmarowany kremem
orzechowym posypać równomiernie orzeszkami, po nich rozprowadzić
czekoladę (najlepiej nieregularnie, kleksami).Schłodzić.Kroić i podawać. Nie ma konieczności przechowywania w lodówce.Smacznego !