ßßß Cookit - przepis na kruche ciasteczka z orzechami

kruche ciasteczka z orzechami

nazwa

Wykonanie

A oto moja propozycja na lekką i przyjemną przekąskę między posiłkami. Te smakołyki zainspirowane zostały cudownymi austriackimi ciasteczkami linzer . Są jednak od nich nieco większe, ale, podobnie jak linzer, posiadają okienko. N atomiast i ch wnętrze wypełniłem masłem orzechowym, dodałem też trochę czekolady i orzeszki ziemne, co sprawiło, że te ciastka są na maksa orzechowe.
ciasto (15 ciastek):
250 g mąki
60 g cukru pudru
25 g kakao
3 łyżki masła
2 żółtka
2-3 łyżki zimnej wody
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu lub na stolnicy, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej śmietany lub wody. Całość owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 20-30 minut. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykrawać ciastka przy pomocy metalowych foremek do kruchych babeczek. Usunąć resztki ciasta. W 1/2 wyciętych kształtów wyciąć pośrodku okrągłe okienko przy pomocy kieliszka. Piec w 180 ° C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.
nadzienie:
kilka łyżek masła orzechowego
Masło orzechowe podgrzać lekko w mikrofalówce lub w rondelku i smarować nim spody ciastek (część bez okienka).
wierzch:
50 g gorzkiej czekolady
50 g słodkiej czekolady
orzeszki ziemne
Orzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki. Obie czekolady roztopić w kąpieli wodnej. Ciastka smarować czekoladą i posypywać rozdrobnionymi orzeszkami. Gotowe "okienka" układać na spodach z masłem orzechowym i lekko docisnąć. Podawać.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/kruche-ciasteczka-z-orzechami.html