Wykonanie
A oto moja propozycja na lekką i przyjemną przekąskę
między posiłkami. Te smakołyki zainspirowane zostały cudownymi austriackimi
ciasteczkami linzer . Są jednak od nich nieco większe, ale, podobnie jak linzer, posiadają okienko. N atomiast i ch wnętrze wypełniłem
masłem orzechowym, dodałem też trochę
czekolady i
orzeszki ziemne, co sprawiło, że te
ciastka są na maksa
orzechowe.

ciasto (15
ciastek):250 g
mąki60 g
cukru pudru25 g
kakao3 łyżki
masła2
żółtka2-3 łyżki zimnej
wody2 łyżki kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki umieścić w naczyniu lub na stolnicy, zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt suche dodać więcej
śmietany lub
wody. Całość owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 20-30 minut. Ciasto rozwałkować
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia i wykrawać
ciastka przy pomocy metalowych foremek do kruchych babeczek. Usunąć resztki ciasta. W 1/2 wyciętych kształtów wyciąć pośrodku okrągłe okienko przy pomocy kieliszka. Piec w 180 ° C przez 10 minut. Wyjąć i wystudzić.nadzienie:kilka łyżek
masła orzechowegoMasło orzechowe podgrzać lekko w mikrofalówce lub w rondelku i smarować nim
spody ciastek (część bez okienka).wierzch:50 g
gorzkiej czekolady50 g słodkiej
czekoladyorzeszki ziemneOrzeszki zawinąć w ściereczkę i przy pomocy wałka lub tłuczka rozgnieść na małe kawałki. Obie
czekolady roztopić w kąpieli
wodnej.
Ciastka smarować
czekoladą i posypywać rozdrobnionymi orzeszkami. Gotowe "okienka" układać na spodach z
masłem orzechowym i lekko docisnąć. Podawać.Smacznego! :)

