ßßß Cookit - przepis na Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym

Tarta z kajmakiem i masłem orzechowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
spód
270 g mąki pszennej krupczatki
160 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli
krem
350 g kajmaku
150 g masła orzechowego, gładkiego
150 g czekolady mlecznej
do posypania
30 g orzeszków ziemnych niesolonych (waga po obraniu)
1/4 łyżeczki soli
Wykonanie
składniki na spód szybko wymieszać ze sobą – ja polecam to zrobić mikserem – tak by nie zdążyły się ogrzać. Ciasto powinno mieć konsystencję piasku. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.
formę przesmarować masłem
wgnieść ciasto w formę. Można je rozwałkować i wtedy ułożyć w formie. Zrobić widelcem kilkanaście dziurek. Ciasto w formie schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.
spód piec w 200ºC przez 20 do 30 min., aż zarumieni się na ciemnozłoty koloru. Spód jest smaczniejszy gdy jest mocno przyrumieniony. Ciasto kruche po upieczeniu nie powinno być blade. Spód całkowicie wystudzić
jeśli mamy orzeszki w skorupkach to obrać je. Następnie podprażyć fistaszki kilka min. na suchej patelni – będzie widać gdy się przyrumienią. Zostawić je do wystudzenia , a następnie wymieszać z solą
kajmak oraz masło orzechowe powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy należy je wymieszać ze sobą na gładki krem, wyłożyć na spód i dokładnie wyrównać
spód z kremem włożyć do lodówki, na ok. 30 min., by krem nieco stężał
czekoladę roztopić w kąpieli wodnej – tutaj instrukcja . Gdy nieco się przestudzi, wylać ją na schłodzony krem, rozprowadzić i wyrównać
orzeszki ziemne posiekać z grubsza nożem i posypać nimi tartę, zanim czekolada stężeje – tak by miały szansę się przykleić
tartę przechowywać w lodówce, ale wyciągać na ok. 20 min. przed podaniem
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tarta-z-kajmakiem-i-maslem-orzechowym