Wykonanie
Składnikispód270 g
mąki pszennej krupczatki160 g zimnego
masła70 g
cukru pudru1
żółtko1 łyżka zimnej
wodyszczypta
solikrem350 g kajmaku150 g
masła orzechowego, gładkiego150 g
czekolady mlecznejdo posypania30 g
orzeszków ziemnych niesolonych (waga po obraniu)1/4 łyżeczki
soliWykonanieskładniki na spód szybko wymieszać ze sobą – ja polecam to zrobić mikserem – tak by nie zdążyły się ogrzać. Ciasto powinno
mieć konsystencję piasku. Ciasto zagnieść w kulę i dać do lodówki na ok. 30 min.formę przesmarować
masłemwgnieść ciasto w formę. Można je rozwałkować i wtedy ułożyć w formie. Zrobić widelcem kilkanaście dziurek. Ciasto w formie schłodzić w lodówce przez ok. 10 min.spód piec w 200ºC przez 20 do 30 min., aż zarumieni się na ciemnozłoty koloru. Spód jest smaczniejszy gdy jest mocno przyrumieniony. Ciasto kruche po upieczeniu nie powinno być blade. Spód całkowicie wystudzićjeśli mamy orzeszki w skorupkach to obrać je. Następnie podprażyć
fistaszki kilka min. na suchej patelni – będzie widać gdy się przyrumienią. Zostawić je do wystudzenia , a następnie wymieszać z
soląkajmak oraz
masło orzechowe powinny być w temperaturze pokojowej. Wtedy należy je wymieszać ze sobą na gładki krem, wyłożyć na spód i dokładnie wyrównaćspód z kremem włożyć do lodówki, na ok. 30 min., by krem nieco stężał
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej – tutaj instrukcja . Gdy nieco się przestudzi, wylać ją na schłodzony krem, rozprowadzić i wyrównać
orzeszki ziemne posiekać z grubsza nożem i posypać nimi tartę, zanim
czekolada stężeje – tak by miały szansę się przykleićtartę przechowywać w lodówce, ale wyciągać na ok. 20 min. przed podaniem

