ßßß
Składniki:Ciasto:175g mąki pszennej25g cukru pudru100g masła (bardzo zimnego)1 łyżka kwaśnej śmietany 18%1 żółtkoNadzienie:220 g konfitury wiśniowej200 g masy marcepanowej100 g białej czekolady250 g serka mascarpone2 łyżki śmietany 18%1 łyżka cukru pudru2 łyżki masłaWykonanie:Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i wyrabiamy za pomocą miksera z końcówką do mieszania. Jeśli nie mamy takiej możliwości, możemy wyrobić ciasto ręcznie.Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na prostokąt grubości około 3-4mm, przekładamy do prostokątnej formy z zostawieniem brzegu wysokiego na około 1,5cm. Ponownie wkładamy ciasto do lodówki na 30-60min. Po wyjęciu nakłuwamy widelcem.Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Wkładamy na ok. 15 min aż stanie się rumiane.W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: marcepan ścieramy na tarce o grubych oczkach. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem, następnie dodajemy starty marcepan oraz śmietanę i dokładnie mieszamy. Po połączeniu wszystkich składników zdejmujemy z gazu i zostawiamy do przestygnięcia.Do osobnej miski przekładamy serek mascarpone i cukier puder, chwilę ubijamy aż stanie się puszysty. Miksując na wolnych obrotach dodajemy masę marcepanową z czekoladą. Miksujemy do czasu połączenia się składników.Na wystudzony spód mazurka rozsmarowujemy konfiturę wiśniową. Na konfiturę delikatnie wylewamy masę marcepanową i wygładzamy wierzch.Przekładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa stężała.Smacznego!

Przepis na spód do mazurka pochodzi stąd .