ßßß
Proste ciastko z czekoladą w kształcie pisanki. Na kruchy spód wylewamy nadzienie czekoladowe: mleczne i białe a patyczkiem robimy esy - floresy. Nie wymaga przechowywania w lodówce. Nie może być prościej ;-).Składniki na ciasto kruche:175 g mąki pszennej25 g cukru pudru100 g masła, schłodzonego1 łyżka kwaśnej śmietany 18%1 żółtkoDodatkowo:gwiazdki z mlecznej czekoladyNa papierze do pieczenia odrysować formę tortownicę o średnicy 21 cm. Powstały okrąg wydłużyć/powiększyć z jednej strony na kształt pisanki/jajka, wyciąć wzorzec.Wszystkie składniki na ciasto umieścić w malakserze i wyrobić/zmiksować (można też wyrobić ręcznie). Ciasto uformować w kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 1 godzinę.Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm i wyciąć z niego kształt pisanki - do rozwałkowanego ciasta przyłożyć wzorzec wycięty z papieru i wyciąć pożądany kształt. Wyciętą pisankę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ze ścinków ciasta ukształtować wałeczek i przykleić do zewnętrznej krawędzi ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 - 60 minut.Przed samym pieczeniem ciasto ponakłuwać widelcem. Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Sos czekoladowy mleczny:100 g mlecznej czekolady, posiekanej40 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.Sos czekoladowy biały:50 g białej czekolady, posiekanej20 ml śmietany kremówki 30% lub 36%Składniki umieścić w kąpieli wodnej i roztopić, wymieszać.Na wystudzony mazurek wylać sos z mlecznej czekolady, rozprowadzić. Na mlecznej czekoladzie zrobić kleksy z białego sosu, następnie patyczkiem zrobić esy - floresy. Udekorować mlecznymi gwiazdkami. Schłodzić.Smacznego :-).
