Wykonanie


Ciasto, bez którego nie wyobrażam sobie świąt. Bardzo słodkie, ale mocno wciągające. A gdy użyjemy gotowej masy kajmakowej, nie jest czasochłonne w przygotowaniu.Życzę Wam zdrowych i wesołych Świąt Wielkanocnych, żeby upłynęły w miłej rodzinnej atmosferze i przy pysznych potrawach i wypiekach :)SKŁADNIKI:250 g
mąki pszennej160 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2
żółtka2 łyżki zimnej
wody1 puszka masy kajmakowej
Masło utrzeć z
żółtkami i
cukrem. Dodać
mąkę pszenną, wymieszać. Dodać zimną
wodę, uformować z ciasta kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki przynajmniej na 1 godzinę (może być na całą noc). Małą prostokątną formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią cienko rozwałkowane ciasto (można zrobić dowolny rant). Piec w temperaturze 180 C (termoobieg) około 15 minut, na złoty kolor.Po wystygnięciu ciasta, wyłożyć na nie masę kajmakową (można ją lekkopodgrzać, żeby lepiej dała się rozsmarować). Dowolnie udekorować.SMACZNEGO :)