ßßß Cookit - przepis na mazurek różany - niebo w gębie

mazurek różany - niebo w gębie

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam mazurki - ich formę, niepowtarzalność smaku, nieopisaną słodycz, maślaną kruchość spodu.....
Rożne już jadłam i robiłam. Myślałam, że moim ulubionym jest ten z kajmakiem, a jednak nie. Zdecydowanie ten dzisiejszy, różany, bije wszystkie na głowę.
Mazurki ni są dla tych co to nie lubią 'za słodko'. Musi być słodko, to kwintesencja smaku mazurka. W różanym, który i wygląda i smakuje słodko, miesza się słodycz białej czekolady z niepowtarzalnym aromatem wody różanej, smakiem konfitury z róży i kruchością maślanego spodu.
Najtrudniejsze przy robieniu tego mazurka to zgromadzenie wszystkich niezbędnych składników. Niestety, nie da się żadnego z nich zastąpić - substytuty nie wchodzą w grę. Samo przygotowanie jest w miarę łatwe.
Składniki:
spód:
200g mąki pszennej
140g masła, zimnego, pokrojonego w kostkę
1 żółtko
80g cukru pudru
nadzienie:
150g białej czekolady
konfitura z róży
5 dużych łyżek śmietany kremówki
2 łyżki wody różanej
3 łyżeczki świeżego koncentratu z buraków, czystego, bez przepraw
płatki migdałów do posypania
Jak zrobiłam:
spód:
1. Mąkę i cukier roztarłam z masłem, dodałam żółtko, zagniotłam ciasto, dolewając odrobinę wody w trakcie. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki na 30 minut.
2. Podłużną formę wyłożyłam papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkowałam i wylepiłam nim spód formy do wysokości 1cm. Nakłułam w kilku miejscach i włożyłam do lodówki na kolejne 30 minut.
3. Spód podpiekłam w piekarniku rozgrzanym do 180'C aż był złocisty, przez około 20 minut. Wyjęłam i wystudziłam. Przygotowałam nadzienie.
nadzienie:
1. W rondelku rozpuściłam połamaną na kawałki czekoladę ze śmietaną, na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy lekko przestygła, dodałam do niej wodę różaną i sok z buraków. Bardzo dobrze wymieszałam.
2. Masę wylałam na wystudzony spód. Posypałam płatkami migdałów.
Zostawiłam do zastygnięcia.
Najlepiej zostawić mazurek na noc do całkowitego zastygnięcia.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/04/mazurek-rozany-niebo-w-gebie.html