Wykonanie
Biała czekolada i
granat to jedno z połączeń, które nigdy mi się nie znudzi. Mam chyba z 5 różnych przepisów na tartę z połączeniem tych dwóch, dziś chyba najprostsza z nich :)

Składniki:Spód:100 g
masła200 g
mąki4 łyżki
cukru pudru1
żółtko2 łyżki
śmietany 18%Krem:200 g
śmietany kremówki 30 lub 36%250 g
serka mascarpone2 tabliczki
białej czekoladyDodatkowo:1
granatWszystkie składniki na spód zagnieść w zwartą kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na min. 30-40 minut. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować i wyłożyć
ciastem formę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na około 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 170 stopni i piec jeszcze 10 minut.Ciasto wyjąć i ostudzić.
Białą czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i ostudzić.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać
serek mascarpone i ostudzoną, roztopioną
czekoladę i delikatnie wymieszać.Tak przygotowany krem wyłożyć na kruchy spód. Posypać pestkami
granatu i włożyć do lodówki na minimum 3 godziny.Smacznego :)



