ßßß
ciasto (6 sztuk):150 g mąki100 g masła50 g cukru pudru1 żółtko2 łyżki zimnej wodyMąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremki do tartaletek posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blaszki dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.krem:200 g serka mascarpone100 ml kremówki 36%3 łyżki cukru pudrukremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Gotowy krem wyłożyć na kruche spody babeczek. Całość udekorować malinami i miętą.Smacznego! :)
