ßßß Cookit - przepis na Kraina Sosny: tartaletki z malinami i kremem z mascarpone

Kraina Sosny: tartaletki z malinami i kremem z mascarpone

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz kruche ciasto. Znowu tartaletki, pomyślicie... Ale ja je tak bardo lubię, że ostatnio robię je prawie co drugi dzień. Tym razem akurat nie ma kremu budyniowego, ale nieco lżejszy, bo na bazie kremówki i mascarpone. W roli orzeźwiającego akcentu maliny, póki jeszcze są :)
ciasto (6 sztuk):
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
2 łyżki zimnej wody
Mąkę, cukier puder, masło, żółtko oraz wodę umieścić w misce lub na stolnicy i zagnieść. Ciasto rozwałkować na cienki placek podsypując mąką lub między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremki do tartaletek posmarować masłem. Rozwałkowane ciasto nawinąć na wałek i przenieść na blaszki dociskając tak, aby usunąć powietrze. Nadmiar ciasta na brzegach usunąć przy pomocy wałka. Widelcem wykonać otwory. Foremki wstawić do zamrażarki na 15 minut. Po tym czasie ciasto w foremkach przykryć kawałkami papieru do pieczenia lub folii aluminiowej i ułożyć na wierzch fasolę, groch lub specjalne kulki do obciążania. Piec w 200 º C przez 10 minut. Zdjąć papier z obciążnikami i piec kolejne 5-10 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krem:
200 g serka mascarpone
100 ml kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone oraz cukier puder i dokładnie połączyć. Gotowy krem wyłożyć na kruche spody babeczek. Całość udekorować malinami i miętą.
Smacznego! :)
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2014/09/tartaletki-z-malinami-i-kremem-z.html