Wykonanie
Niezwykle proste i łatwe do wykonania, ale niebanalne w smaku. Kruchość ciasta,
słodycz kremu i delikatnie słony smak siekanych
pistacji okazały się połączeniem idealnym, a ich zajadanie to czysta przyjemność. Do przygotowania tych babeczek nie trzeba wiele składników. W zasadzie wystarczy kilka podstawowych, które powinniście
mieć w swojej spiżarni. Zatem do dzieła! :)ciasto (ok. 12 sztuk):150 g
mąki100 g
masła50 g
cukru pudru1
żółtkoSkładniki umieścić w misce, szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w zamrażarce przez 30-40 minut. Ciasto rozwałkować na stolnicy i przy użyciu szerokiej szklanki wykrawać kółka. Foremki do kruchych babeczek wykładać
ciastem lekko dociskając.
Ciastka piec 10-15 minut w 200 º C. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.krem:250 g
serka mascarpone200 ml kremówki 36%3-4 łyżki
cukru pudruKremówkę ubić na sztywno, odstawić.
Mascarpone utrzeć z
cukrem pudrem, dodać kremówkę i dokładnie połączyć. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dowolną końcówką i wyciskać na kruche
spody. Całość oprószyć drobno posiekanymi
pistacjami.Smacznego! :)