ßßß
Składniki:CIASTO100g mąki pszennej50g masła50g cukru pudru1 żółtkoNADZIENIE120g kwaśnej śmietany 18%50g białej czekolady1 płaska łyżeczka mąki pszennej1 jajko160g rabarbaru
Wykonanie:CIASTO- mąkę i cukier przesiać, dodać zimne masło, posiekać razem, dodać żółtko i szybko wyrobić ciasto- ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce- tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, schłodzonym ciastem wyłożyć spód i brzegi do połowy wysokości formy, nakłuć widelcem (lub obciążyć ) i podpiec 15 minut w 180 stopniach (jeśli korzystamy z formy do tarty, wysmarować ją tłuszczem i wyłożyć cienko ciastem cały spód i boki formy)- podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i lekko ostudzićNADZIENIE- czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko ostudzić, połączyć ze śmietaną, dodać jajko, dokładnie wymieszać, przesiać mąkę i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej masy- rabarbar oczyścić (nie obierać), pokroić na dość cienkie plasterki- na podpieczonym spodzie ułożyć w lekkich odstępach plasterki rabarbaru- na rabarbar wylać masę śmietanową, na wierzchu ułożyć pozostałe plasterki rabarbaru, zanurzając ich część w nadzieniu (ja ułożyłam je pionowo - wąską częścią plasterka do góry, ale to kwestia gustu)- tartę piec 25-30 minut do ścięcia się masy (można sprawdzić dotykając kawałków rabarbaru, czy masa obok nich jest już ścięta)- gotową tartę wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostudzenia, przechowywać w lodówce
Tarta śmietanowa z rabarbarem łączy w sobie delikatny kruchy spód, kremowe, lekko słodkie nadzienie z kwaśnej śmietany i białej czekolady oraz kwaskowate kawałki rabarbaru. Tarta bardzo efektownie wygląda w przekroju, dlatego najlepiej wykorzystać różowy rabarbar, który po upieczeniu będzie kontrastował z białym kolorem masy śmietanowej.