ßßß



Sezon na truskawki rozpoczęty, więc nie może zabraknąć tradycyjnych przepisów z naszymi, polskimi owocami sezonowymi.Tarta z truskawkami będzie pięknym wstępem do sezonu w kuchniPrzygotowanie dzisiejszego deseru, choć jest trochę pracochłonne i wygląda na dość skomplikowane, to w rzeczywistości nie wymaga szczególnych umiejętności, a smak i końcowy efekt wizualny, jest zdecydowanie wart poświęconego czasu.Dzięki uprzejmości sklepu Papilart, zajmującego się sprzedażą wszelkiego rodzaju, papierowych form do pieczenia, swoją tartę upiekłam w jednorazowej, papierowej foremce o średnicy 18cm., której dużą zaletą było to, iż nie wymaga ona wcześniejszego natłuszczania przed pieczeniem. To ogromny plus.Składniki na tartę:1. Ciasto170g mąki pszennej50g cukru pudru75g masła1 łyżka śmietany 18%1 żółtko2. Masa100g gęstego jogurtu naturalnego100g śmietanki 30%1,5 łyżeczki żelatyny1,5 łyżki zimnej wody3 łyżeczki cukru pudrukilka truskawekPrzygotowanie tarty:1. CiastoZ podanych składników zagniatamy ciasto, zawijamy w folię spożywczą, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum godzinę.Po godzinie, ciasto wałkujemy na placek wielkości blaszki do pieczenia, tworząc wysokie brzegi. Nakłuwamy spód widelcem, ponownie chłodzimy w lodówce, około pół godziny.Schłodzone ciasto wkładamy do nagrzanego do 170st. piekarnika, pieczemy 25 minut, studzimy.2. MasaŻelatynę wsypujemy do zimnej wody, mieszamy i na chwilę odstawiamy.Śmietankę ubijamy na sztywno, a jogurt mieszamy z cukrem. Napęczniałą już żelatynę podgrzewamy by się rozpuściła ( kilka sekund w mikrofalówce, lub wkładamy naczynie z żelatyną do gorącej wody.Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy i teraz już całość, czyli jogurt, żelatynę i ubitą śmietankę, łączymy ze sobą, tworząc krem. Wylewamy go na ostudzony spód tarty. Wkładamy do lodówki, do całkowitego stężenia. Po stężeniu dekorujemy dowolnie truskawkami.Zainspirowana blogiem: smakolykibereniki.blogspot.comJeżeli spodobał Ci się mój przepis, oceń go gwiazdką w skali od 1 do 5Wyrażając swoją opinię, pomożesz innym czytelnikom