ßßß Cookit - przepis na Tarta owocowo-czekoladowa oraz owocowo-śmietankowa

Tarta owocowo-czekoladowa oraz owocowo-śmietankowa

nazwa

Wykonanie

Jedzenie stanowi wielką rolę w życiu wśród mieszkańców Francji. Jedną z wielu wspaniałych dań tego kraju jest tarta. Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z drożdżowego ciasta oraz nadzienia. nadzienie może być słodkie lub słone. W mojej kuchni była dziś tarta tylko słodka. Miło było popatrzeć jak wszystkim smakuje i szybko znika z talerza.
Sk ład niki na ciasto:
- 220 g mąki pszennej
- 3 ły ż ki cukru pudru
- 5 łyżek zimnego masła
- 2 żółtka
Przygotowanie:
Na blat lub stolnicę wsypujemy mąkę. Dodajemy cukier oraz masło. Kroimy masło na mn iejsze kawałki nożem i miesz amy go z mą ką. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Zrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Kładziemy na stolnicy oprószonej mąką i wałkujemy . Przenosimy ciasto na formę do tarty. Ponownie wkładamy do lo dówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto należy obciążyć. W tym celu na formę z ciastem wkładamy pergamin i fasolę lub ryż. Pieczemy przez 15 minut. Nastę pnie ściągamy obciążenie i pieczemy jesz cze przez 5 minut.
K rem czekoladowy:
- 200 g czekolady
- 2 łyżki masła
- 0 . 5 szklanki śmi etanki 30%
W rondelku rozpuszczamy masło ; następnie wlewamy śmi etankę oraz dodajemy czekoladę. Mieszamy do momentu aż czekolada c ałkowicie się rozpuści i zgęstnieje. Lekko schłodzoną czekoladę wylewamy na tartą, dodajemy ulubione owoce i wk ładamy do lod ówki na godzinę
Krem śmietankowy:
- 500 g serka mascarpone
- 6 ł yżek cukru pudru
- łyżeczka olejku waniliowego
- 0.5 szklanki śmietanki 30%
Śmietankę ubijamy na sztywno. W osobnej misce mie szamy ser er mascarpone, cukier i olejek. Dodajmy wcze śniej ubitą śmietankę i mieszamy. Wlewamy na wcześniej przygotowaną tart ą i wk ładamy do lodówki na godzinę. Prze d podaniem uk ładamy owoce
Źródło:http://harmoniasmaku9.blogspot.com/2013/02/tarta-owocowo-czekoladowa-oraz-owocowo.html