Wykonanie
Jedzenie stanowi wielką rolę w życiu wśród mieszkańców Francji. Jedną z wielu wspaniałych dań tego
kraju jest
tarta.
Tarta to rodzaj wypieku, składającego się z
drożdżowego ciasta oraz nadzienia. nadzienie może być słodkie lub słone. W mojej kuchni była dziś
tarta tylko słodka. Miło było popatrzeć jak wszystkim smakuje i szybko znika z talerza.Sk ład niki na ciasto:- 220 g
mąki pszennej- 3 ły ż ki
cukru pudru- 5 łyżek zimnego
masła- 2
żółtkaPrzygotowanie:Na blat lub stolnicę wsypujemy
mąkę. Dodajemy
cukier oraz
masło. Kroimy
masło na mn iejsze kawałki nożem i
miesz amy go z mą ką. Następnie dodajemy
żółtka i wyrabiamy ciasto. Zrobione ciasto wkładamy do lodówki na 20 minut. Kładziemy na stolnicy oprószonej
mąką i wałkujemy . Przenosimy ciasto na formę do tarty. Ponownie wkładamy do lo dówki na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i nakłuwamy ciasto widelcem. Ciasto należy obciążyć. W tym celu na formę z
ciastem wkładamy pergamin i
fasolę lub
ryż. Pieczemy przez 15 minut. Nastę pnie ściągamy obciążenie i pieczemy jesz cze przez 5 minut.K rem
czekoladowy:- 200 g
czekolady- 2 łyżki
masła- 0 . 5 szklanki śmi etanki 30%W rondelku rozpuszczamy
masło ; następnie wlewamy śmi etankę oraz dodajemy
czekoladę. Mieszamy do momentu aż
czekolada c ałkowicie się rozpuści i zgęstnieje. Lekko schłodzoną
czekoladę wylewamy na tartą, dodajemy ulubione
owoce i wk ładamy do lod ówki na godzinę
Krem śmietankowy:- 500 g
serka mascarpone- 6 ł yżek
cukru pudru- łyżeczka
olejku waniliowego- 0.5 szklanki
śmietanki 30%Śmietankę ubijamy na sztywno. W osobnej misce mie szamy
ser er
mascarpone,
cukier i olejek. Dodajmy wcze śniej ubitą
śmietankę i mieszamy. Wlewamy na wcześniej przygotowaną tart ą i wk ładamy do lodówki na godzinę. Prze d podaniem uk ładamy
owoce