ßßß
Pyszny kremowy mazurek wiśniowy na ostatnią chwilę :-). Najwięcej czasu zajmie Wam przygotowanie kruchego ciasta i upieczenie spodu. W przepisie korzystamy z frużeliny wiśniowej (najszybciej ją kupić w supermarkecie, a jeśli macie czas możecie przygotować ją domowym sposobem z wiśni mrożonych) i gotowych małych bezików ze sklepu. Efekt jest orzeźwiajacy i zaskakująco smaczny, co ważne - mazurek nie jest przesłodzony i smakuje lekko, wiosennie :). Polecam!Składniki na kruche ciasto:175 g mąki pszennej (może być krupczatka)50 g cukru pudru100 g masła, zimnego1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%1 żółtkoMąkę przesiać, dodać masło i posiekać ostrym nożem. Dodać żółtko, cukier, śmietanę. Szybko zagnieść, uformować kulę, lekko spłaszczyć i owinąć folią (można również wyrobić w malakserze). Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować do wymiarów formy, przenieść do niej, dokłanie wylepić palcami, wyrównać. Ponakłuwać widelcem.Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 minut, do jasnozłotego koloru.Wyjąć, wystudzić na kratce.Kremowa masa wiśniowa:125 g serka mascarponeniepełna połowa szklanki frużeliny wiśniowej (bez owoców, te będą dekoracją na mazurku)1 łyżka cukru pudru, przesianegoWszystkie składniki zmiksować w misie miksera na gładką, bezgrudkową masę.Ponadto:wiśnie z frużeliny do dekoracji8 małych bezików, pokruszonychWykonanieKruchy spod ułożyć na paterze. Posmarować równo wiśniowym kremem. Ozdobić wiśniami z frużeliny i pokruszonymi bezami.Można przechowywać do 5 dni, w chłodnym miejscu.Smacznego :-).
