Wykonanie
Zdecydowanie najlepsze ciasto w rankingu prowadzonym przez mojego syna ;) Przełożone dodatkowo
masłem orzechowym bardzo przyponina popularny batonik ;)Bardzo polecam ;)Składniki:ciasto270g
mąki pszennej3 łyżki
cukru pudru150g
masła2
żółtka1,5-2 łyżki kwaśniej
śmietany 12 lub 18%masa600g masy krówkowej (lub
mleko skondensowane słodzone ugotowane wcześniej w wodzie przez ok. 3 godz.)150g
orzechów ziemnych solonych225g
orzechów ziemnych niesolonych100g
czekolady mlecznejWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić ciasto. Ulepić kulę i wstawić do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy na natłuszczoną blaszkę i pieczemy w 200 stopniach ok. 20 min. Po upieczeiu studzimy.Masę
krówkową wymieszać dokładnie z
orzechami i wyłożyć na upieczony spód.
Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli
wodnej i polać nią wierzch ciasta.Można też wprowadzić do tego ciasta odrobinę
masłą orzechowego i posmarować nim
orzechy a dopiero na to
czekolada ;)Smacznego ;)