Wykonanie
Urzekły mnie te cudowne foremki... moja nowa miłość:)
Przepis na kruche z JadalniSkładniki: na
ciasteczka170g
mąki pszennej tortowej120g zimnego
masła2 łyżki mielonych
migdałówżółtko1 łyżka kwaśnej
śmietany* dodatkowo: 200g
mlecznej czekolady, silikonowa foremka do wykonania
czekoladowych sztabek.Z wszystkich składników na
ciasteczka zagniatam ciasto jak na kruszonkę, wyrabiam chwilę do połączenia składników i odstawiam zawinięte w folię spożywczą na 30 minut do lodówki.Wałkuję chłodne ciasto na prostokąt, wykrojnikiem do
ciastek wycinam kwadraty, układam na blasze i piekę 10 minut w temperaturze 180' lub do złotego koloru. W czasie gdy
ciasteczka się pieką topię
czekoladę i zalewam nią silikonową formę, wygładzam ściągając nadmiar
czekolady i chłodzę w lodówce. Gdy
ciasteczka są już gotowe i ostudzone nakładam na środku każdego z nich kapkę lejącej
czekolady i przyklejam
czekoladową sztabkę dociskając delikatnie by się obie części skleiły. Przechowuję w lodówce:)Smacznego:)