Wykonanie
Składniki:- 2
żółtka- 3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietany- 3/4 kostki miękkiego
masła- 2 łyżki
cukru pudru- 1,5 szklanki
mąki pszennej- biały i różowy
lukier- 3 kostki
mlecznej czekoladySposób przygotowania:1. Do miski wsypujemy
mąkę, robimy wgłębienie, następnie dodajemy
żółtka,
śmietanę,
cukier puder oraz
masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wycinamy zajączki foremką (jeśli chcemy zrobić na patyku, to jednego zajączka smarujemy
białkiem, kładziemy patyk i przykrywamy drugim zajączkiem, lekko przyciskami) i układamy na blaszce wysypanej
mąką.3.
Ciasteczka pieczemy ok. 15 min. w 180 stopniach, aż lekko sie zezłocą. Gdy ostygną ozdabiamy lukrem i roztopioną
czekoladą.